minimal room

Δεκάδες λούτρινα και κρεμαστές πεταλούδες γύρω από την κούνια και μπροστά από ροζ ή γαλάζιους τοίχους ή ταπετσαρίες με αξιαγάπητα ζωάκια κινούμενων σχεδίων; Η κλασική συνταγή διακόσμησης του βρεφικού δωματίου θα είναι πάντα διαχρονικά αγαπημένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες νέες επιλογές.

Μινιμαλισμός: η νέα τάση

Μία τάση που υπήρχε από τα παλιά αλλά επανήλθε στις μέρες μας, για να καλύψει τα γούστα όσων αγαπούν τις απλές, λιτές επιλογές διακόσμησης και την κομψότητα που αποπνέει η συγκεκριμένη αισθητική. Και μπορεί φαινομενικά τέτοιες προτάσεις απλής διακόσμησης να φαίνονται λίγο «ψυχρές» για το βρεφικό/παιδικό δωμάτιο όμως με τις κατάλληλες επιλογές, η μινιμαλιστική προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει έναν υπέροχο χώρο για το μωράκι σας που δεν θα χάσει τίποτα από τον αέρα ζεστασιάς τρυφερότητας και θαλπωρής που θέλετε να διαθέτει.

Tι χαρακτηρίζει ένα μινιμαλιστικό βρεφικό δωμάτιο;

Η μονοχρωμία:

Η επιλογή ενός μόνο χρώματος (στον ίδιο τόνο ή και με συνδυασμό των υποτόνων του) δημιουργεί μία χρωματική αρμονία που «ηρεμεί» το μάτι (των μεγάλων και των μικρών) και ταυτόχρονα δίνει μία νότα κλασικότητας και καθαρότητας.

Τα χρώματα ουδέτερου γένους:

Λευκό, μπεζ, απαλό κίτρινο ή ακόμη και πιο αντισυμβατικές επιλογές χρωμάτων όπως το ασπρόμαυρο ή το γκρι συνηθίζονται στα μινιμαλιστικά βρεφικά δωμάτια και των δύο φύλων και βάζουν την ουδετερότητα σε πρώτο πλάνο.

Η απλότητα στις γραμμές:

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first vacine baby

 όπως μαρτυρά και το όνομα του, ο μινιμαλισμός είναι μία τάση όπου δεν έχει θέση η πολυπλοκότητα. Τα έπιπλα, τα διακοσμητικά, τα υφάσματα, τα αξεσουάρ έχουν άρτια γεωμετρικά σχήματα και λιτές, καθαρές γραμμές. Έτσι, δημιουργείται ένα σύνολο αρμονίας. Τίποτα δεν προεξέχει, τίποτα δεν «κραυγάζει» στον χώρο.

Τα λιγοστά αντικείμενα:

Είναι γεγονός πως τα βρεφικά δωμάτια (κυρίως από τη νηπιακή ηλικία και μετά που προστίθενται παιχνίδια) έχουν πράγματα! Πολλά πράγματα! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν μικρές μινιμαλιστικές παρεμβάσεις. Ο μινιμαλισμός για τον γονιό του σήμερα, σημαίνει πολλά παραπάνω από ένα στιλ διακόσμησης. Σημαίνει «διατηρώ τον χώρο του παιδιού μου απλό, εργονομικό και πρακτικό». Σημαίνει «δεν έχω παραπάνω έπιπλα απ’ όσα χρειάζομαι άρα απομακρύνω περιττούς όγκους πραγμάτων για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για να απολαύσει η οικογένεια όμορφες στιγμές στο βρεφικό δωμάτιο». Επενδύοντας σε «λίγα και καλά» (όχι απαραίτητα ακριβά), το βρεφικό δωμάτιο μπορεί να γίνει μία πανέμορφη «φωλιά» γεμάτη ζεστασιά, οργάνωση αλλά και λειτουργικότητα.

Η αίσθηση μοντέρνου (αλλά όχι υπερ-μοντέρνου)

Από την πρώτη μέρα εμφάνισής του, ο μινιμαλισμός ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους, αν και με τα χρόνια, οι τάσεις του στη διακόσμηση αλλάζουν. Όμως ειδικά για τη διακόσμηση του βρεφικού και παιδικού δωματίου, δεν προτείνει ένα ψυχρό, «άψυχο» στιλ στη λογική του υπερ-μοντέρνου αφαιρετικού μινιμαλισμού, όπως εφαρμόζεται σε άλλου είδους χώρους. Δίνει απλώς μία αίσθηση μοντέρνας ατμόσφαιρας δημιουργώντας ένα κομψό μες στη λιτότητά του βρεφικό δωμάτιο μιας σύγχρονης οικογένειας, γεμάτο αρμονία, τάξη και ελευθερία κινήσεων. Γι’ αυτό και έχει κερδίσει τόση δημοφιλία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Εσείς, σκέφτεστε να εντάξετε μινιμαλιστικά στοιχεία στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου;