mom and baby hug

Αρχικά να πούμε κάποια βασικά πράγματα για τον θηλασμό. Ο θηλασμός παρέχει θρέψη και ανοσία στο μωρό σας. Είναι επίσης μια σχέση εγγύτητας και σύνδεσης, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι το μωρό. Μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας για όσο χρόνο θέλετε, αλλά μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα σταματήσετε. Αυτό το άρθρο προσφέρει συμβουλές για το πώς να σταματήσετε τον θηλασμό.

Για πόσο πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγεία (ΠΟΥ) συνιστάται να θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας – να του δίνετε δηλαδή μόνο μητρικό γάλα – για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ο ΠΟΥ συνιστά επίσης να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας για έως και δύο χρόνια (εάν αυτό είναι εφικτό).

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί λόγοι που οι μαμάδες σκέφτονται να σταματήσουν τον θηλασμό;

Οι πιο κοινοί λόγοι είναι οι εξής:

-Δυσκολίες θηλασμού. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να στη σίτιση ή δεν παίρνει βάρος,

-Επιστροφή στη δουλειά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να θηλάζετε – θα πρέπει να μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε εάν το θέλετε. Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να παρέχουν έναν ιδιωτικό χώρο για να εξάγετε και να αποθηκεύετε το μητρικό γάλα, εάν απαιτείται. Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τις ώρες εργασίας σας ή να ταΐσετε το μωρό σας συνδυαστικά (προσφέροντας και μητρικό γάλα και βρεφικό γάλα σε σκόνη).

-Διακοπές. Πολλές γυναίκες σκέφτονται ότι οι διακοπές δεν βοηθούν στην συνέχιση του θηλασμού.  Ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε τον θηλασμό. Από την άλλη, υπάρχει η άποψη ότι ο θηλασμός στις διακοπές είναι εύκολος επειδή δεν χρειάζεται να πάρουν μαζί τους μπιμπερό, βρεφικό γάλα σε σκόνη ή εξοπλισμό αποστείρωσης.

-Ηλικία του μωρού. Το κατά πόσο η ηλικία του μωρού παίζει κάποιο λόγο είναι καθαρά υποκειμενικό και δεν πρέπει να επηρεάζεστε από τον κοινωνικό περίγυρο. Εξαρτάται από εσάς και το μωρό σας για πόσο καιρό θα συνεχίσετε να θηλάζετε.

Πώς να σταματήσετε τον θηλασμό;

Η διαδικασία διακοπής του θηλασμού αναφέρεται ως απογαλακτισμός. Με όποιον τρόπο και αν σταματήσετε τον θηλασμό, και όποτε και αν το κάνετε, καλό είναι να γίνει αργά. Η σταδιακή διακοπή του θηλασμού είναι σημαντική για τη δική σας άνεση και ευεξία. Μπορεί επίσης να κάνει την προσαρμογή πιο ήπια για το μωρό σας. Ο σταδιακός απογαλακτισμός, με τη σταδιακή κατάργηση μιας συνεδρίας σίτισης ή άντλησης κάθε λίγες μέρες, είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first vacine baby

Η απότομη διακοπή του θηλασμού από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση, όταν το στήθος σας γεμίζει υπερβολικά με γάλα. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μαστίτιδα, μια επώδυνη μόλυνση του μαστικού αδένα.

Είναι γνωστό ότι ο θηλασμός δημιουργεί μια ειδική σχέση ανάμεσα σε εσάς και το μωρό και μπορεί να είναι δύσκολο να κλείσετε αυτό το κεφάλαιο. Καθώς η διακοπή του θηλασμού μπορεί να είναι μια συναισθηματική στιγμή για εσάς και το μωρό σας, το να αφιερώσετε χρόνο μπορεί να βοηθήσει να κάνετε τη μετάβαση πιο εύκολη και για τους δύο σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα μου όταν διακόψω τον θηλασμό;

Το σώμα σας θα υποστεί πολλές αλλαγές όταν σταματήσετε να θηλάζετε. Αναμένετε διαφορές σε:

-Μέγεθος και σχήμα στήθους. Το στήθος σας πιθανότατα θα μικρύνει ξανά, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες γι’ αυτό. Μπορεί επίσης να έχουν ελαφρώς διαφορετικό μέγεθος ή πυκνότητα από ό,τι πριν μείνετε έγκυος.

-Γονιμότητα. Εάν ταΐζετε το μωρό σας μόνο με μητρικό γάλα, οι πιθανότητες να μείνετε ξανά έγκυος είναι χαμηλές (αλλά είναι ακόμα δυνατό) για έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σας ή μέχρι να αρχίσετε να έχετε ξανά περίοδο. Ο θηλασμός δηλαδή έχει αντισυλληπτική δράση. Η πιθανότητα σύλληψης αυξάνεται όταν σταματήσετε να θηλάζετε. Καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας για το πότε θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ξανά αντισύλληψη, εάν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν κανόνες για το πότε πρέπει να σταματήσετε τον θηλασμό. Όλες οι μητέρες και τα μωρά είναι διαφορετικά. Βάλτε στόχο να περάσετε στη φάση του απογαλακτισμού, όταν αισθανθείτε καλά με αυτό και μην ξεχάσετε να το κάνετε σταδιακά.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Βιβλιογραφία

Brown CR et al., Factors influencing the reasons why mothers stop breastfeeding. Can J Public Health. 2014 May 9;105(3):e179-85.

Sharp D et al., Why women stop breastfeeding in the early days. Pract Midwife

. 2015 Oct;18(9):30-3

Odom EC et al., Reasons for earlier than desired cessation of breastfeeding. Pediatrics

. 2013 Mar;131(3):e726-32.

 

Westerfield KL et al., Breastfeeding: Common Questions and Answers. Am Fam Physician

. 2018 Sep 15;98(6):368-373