apple cake

Κάτι για να συνοδεύσει το καφεδάκι σας, κάτι για να εμπλουτίσει το οικογενειακό πρωινό σας, κάτι για να ενθουσιάσει τους junior ουρανίσκους του σπιτιού που βαριούνται γρήγορα τα ίδια και τα ίδια… Αυτό το κάτι βρέθηκε και είναι μία φανταστική συνταγή για κέικ μήλου (τώρα που είναι και η εποχή του), δοκιμασμένη και σίγουρη, που θα θέλετε να φτιάξετε πριν καν τη διαβάσετε μέχρι το τέλος.

 

Κέικ μήλου αφράτο και μοσχομυρωδάτο

Υλικά:

Για τα μήλα

  • 680 γρ. μήλα καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε φέτες του 1 εκ.
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για τον χυλό:

  • 4 μεγάλα αβγά
  • 350 ml φυτικό λάδι της επιλογής σας
  • 115 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 ml ζεστό νερό
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC
  • Ανακατεύετε μαζί τα μήλα, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολ και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τον χυλό.
  • Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά σε ένα μπολ. Προσθέτετε το φυτικό λάδι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και λίγο νερό και χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε σιγά-σιγά το στέρεο μείγμα στο υγρό μείγμα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν (όχι παραπάνω).
  • Λαδώνετε μία φόρμα για κέικ και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ρίχνετε το ¼ του χυλού στη φόρμα και τοποθετείτε το 1/3 των μήλων πάνω από τον χυλό. Σχηματίζετε 2 ακόμη στρώσεις με χυλό και από πάνω μήλα και στην τελευταία στρώση ρίχνετε χυλό και λειαίνετε την επιφάνειά του με μία σπάτουλα ή ένα μαχαίρι.
  • Ψήνετε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Για να ελέγξετε ότι το αφράτο κέικ μήλου ψήθηκε, βυθίζετε μέσα του μία οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή, το κέικ σας είναι έτοιμο.

Και για γαρνιτούρα τι;

Ευτυχώς, άπειρες οι επιλογές σας, αφού τα μήλα «παντρεύονται» τέλεια με ένα σωρό γεύσεις. Καρύδια*, παγωτό βανίλια, κανέλα, σιρόπι καραμέλας, λιωμένη σοκολάτα, όλα ταιριάζουν με το κέικ σας και θα δώσουν αυτήν την έξτρα πινελιά που θα αναβαθμίσει τη συνταγή σας.

Λοιπόν; Πλημμύρισε ήδη η κουζίνα σας υπέροχα μηλο-αρώματα;

*Για μεγαλύτερα παιδιά (για αποφυγή κινδύνου πνιγμού) και εφόσον δεν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών.