Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Αδρή Κινητικότητα: Δραστηριότητες για να Ενθαρρύνετε στα Βρέφη

baby boy sitting on the floor smiling

Αδρή κινητικότητα-δραστηριότητες

και τρόποι να τις ενθαρρύνετε στα βρέφη

 

Έχετε ακούσει τον όρο αλλά δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς σημαίνει «αδρή κινητικότητα» στα βρέφη; Αξίζει να διαβάσετε παρακάτω, για να κατανοήσετε τη σημασία και την αξία της αλλά και να μάθετε πώς μπορείτε να ενισχύσετε την ανάπτυξή της μέσα από καθημερινές δραστηριότητες με τα μωράκια σας.

Αδρή, όπως το λέει το όνομά της

Πρόκειται για την ανάπτυξη των «μεγάλων» κινήσεων που απαιτούν κίνηση ολόκληρου του σώματος του βρέφους. Συγκεκριμένα, η αδρή κινητικότητα περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες και δυνατότερες μυϊκές ομάδες του σώματος του μωρού.

 

Σημαντική για την ανάπτυξή τους

Μαθαίνοντας να εκτελούν αδρές κινήσεις, τα μωρά ενδυναμώνουν τους μυς τους, μαθαίνουν να κινούνται μόνα τους (αρχικά με τη στήριξή σας, για ασφάλεια) και ανακαλύπτουν το σώμα τους και τις δυνατότητές του. Εξάλλου, η αδρή κινητικότητα συνδέεται με τις καθημερινές λειτουργίες ενός μωρού: η καθιστή θέση του (με ευθυγραμμισμένο τον κορμό), το στήριγμα του κεφαλιού του, το μπουσούλημα, το περπάτημα, είναι όλες κινήσεις που αφορούν την αδρή κινητικότητά του. Το ίδιο και δεξιότητες που σχετίζονται με τον συντονισμό ματιών και κινήσεων (όπως το να πετάει, πιάνει, κλοτσάει την μπάλα).

Καθημερινή «εξάσκηση» στην αδρή κινητικότητα

Ούτως ή άλλως, καθώς μεγαλώνουν, τα μωράκια θα αναπτύσσουν την αδρή τους κινητικότητα, άλλο πιο νωρίς άλλο λίγο αργότερα, ανάλογα με τις καμπύλες ανάπτυξης που αντιστοιχούν στην ηλικία του και με τους προσωπικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως με τη βοήθεια των γονιών και των φροντιστών τους, τα μωρά μπορούν να εξασκούνται στο να «κατακτήσουν» πιο σταθερά ή πιο γρήγορα τις «μεγάλες» κινήσεις.

  • Κεφαλάκι δεξιά, κεφαλάκι αριστερά: κάθε φορά που αφήνετε κάτω το μωρό σας μπρούμυτα, θυμηθείτε να τοποθετείτε εναλλάξ το κεφάλι του. Έτσι, θα μάθει να σηκώνει μόνο του το κεφαλάκι και να ενδυναμώνει και τις δύο πλευρές του λαιμού του.

 

  • Για δες τι έχω στο χέρι: τοποθετώντας το μωρό μπρούμυτα, κουνάμε μπροστά του ένα χρωματιστό παιχνίδι. Καθώς θα προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του, θα ενδυναμώνονται οι μύες του λαιμού.

 

  • Σκόρπια παιχνιδάκια κινητοποιούν τα σωματάκια: γεμίστε το πάτωμα του βρεφικού δωματίου με τα αγαπημένα παιχνίδια του μωρού και παρακολουθήστε το να μπουσουλάει, για να τα φτάσει. Έτσι, θα το ενθαρρύνετε να κινείται μόνο του, να μάθει να συντονίζει τις κινήσεις του και να ελέγχει το σώμα του.

 

  • Χαρούμενο «ρολάρισμα»: στην ίδια λογική ασκήσεων σωματικής ενδυνάμωσης, τοποθετείστε παχνιδάκια δεξιά και αριστερά του μωρού, τοποθετώντας το ίδιο ανάσκελα στο πάτωμα. Θυμηθείτε πως τα μωράκια συνήθως «ρολάρουν» πρώτα από ανάσκελα σε μπρούμυτα και μετά το ανάποδο.

 

  • Postit λίγο πιο ψηλά στον τοίχο: είναι το μωρό σας σε ηλικία που στέκεται όρθιο; Επωφεληθείτε από το ορόσημο ανάπτυξής του, για να εξελίξετε τις δυνατότητές του. Κολλήστε στον τοίχο αυτοκόλλητα σε ύψος που να απαιτεί να σηκώσει λιγάκι τα χεράκια του, για να τα φτάσει και βοηθήστε το να ενδυναμώσει τον κορμό του.

 

Πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα ανάπτυξης της αδρής κινητικότητας του μωρού σας, πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας*, τα βρέφη κάτω του 1 έτους: «πρέπει να δραστηριοποιούνται σωματικά πολλές φορές τη μέρα και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως διαδραστικό παιχνίδι στο πάτωμα, π.χ. μπουσούλημα. Για τα βρέφη που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την κινητικότητά τους, αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες με το μωράκι μπρούμυτα τουλάχιστον 30΄ μέσα στη μέρα (και άλλες κινήσεις, όπως το τέντωμα και το πιάσιμο αντικειμένων, το «ρολάρισμα» κ.λπ.). Όσο περισσότερος χρόνος τόσο το καλύτερο. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ! Τα μωράκια αρχικά δεν είναι εξοικειωμένα με το να βρίσκονται μπρούμυτα αλλά αυξάνοντας τον χρόνο από 1-2 λεπτά αρχικά, το μωρό συνηθίζει στη στάση αυτή. Τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται μπρούμυτα».

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

BABY SKIN

*Physical Activity Guidelines (2019), UK Chief Medical Officer’s Report

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολύ χρήσιμο και όμορφο άρθρο,σας ευχαριστούμε πολύ

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!