Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

baby sleeping

Κουρασμένοι οι νέοι γονείς, από την αϋπνία των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης και των πρώτων μηνών ζωής του μωρού τους, ανυπομονούν να κοιμηθούν όλη τη νύχτα. Αυτό θα γίνει όταν καταφέρει να κοιμηθεί το μωράκι τους. Όμως, γι’αυτό, δεν υπάρχει ούτε απάντηση ούτε εγγύηση!

Συχνά, όπως αναφέρουν οι γονείς, το μωράκι κοιμάται ήρεμο, μόνο στην αγκαλιά. Στο κρεβατάκι του κάνει αρκετές φορές ανήσυχο ύπνο, με κινήσεις των ματιών ή του σώματος, βγάζοντας ήχους, ενώ μπορεί και να ξυπνάει τακτικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα φαινόμενα αυτά προκαλούν την ανησυχία των γονιών, που μαζί με τη συσσωρευόμενη κόπωση, επιδεινώνουν τον ύπνο του μωρού.

Έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι αυτά τα φαινόμενα είναι φυσιολογικά. Και συχνά αναμενόμενα, σε έναν μεγάλο αριθμό μωρών.

Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται τη νύχτα όταν είναι περίπου 6 μηνών. Αυτό σημαίνει έναν ύπνο χωρίς διακοπές για τουλάχιστον 6 ώρες. Το μωρό μπορεί να ξυπνά αλλά ηρεμεί μόνο του κι επιστρέφει στον ύπνο μετά από λίγο.

Λίγα λόγια για τη φυσιολογία και τη δομή του ύπνου είναι απαραίτητα εδώ. Διακρίνονται διαφορετικά στάδια του ύπνου που απαρτίζουν έναν κύκλο. Ο ΝREM ύπνος περιλαμβάνει 3 στάδια:

  • Τον ελαφρύ ύπνο από τον οποίο εύκολα ξυπνάμε και συχνά αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας, την έναρξη του ύπνου και τον βαθύ ύπνο.
  • Ακολουθεί ο REM ύπνος, στον οποίο παρατηρούνται γρήγορες κινήσεις των ματιών και κατά τη διάρκειά του βλέπουμε όνειρα.
  • Τέλος, υπάρχει μία σύντομη περίοδος αφύπνισης, ξυπνήματος πριν ξαναμπούμε πάλι στον ελαφρύ ύπνο.

Ένας καλός βραδινός ύπνος περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού πολλές φορές, χωρίς συχνά να συνειδητοποιούμε τις σύντομες αφυπνίσεις ενδιάμεσα. Ο ύπνος ρυθμίζεται από ένα εσωτερικό «ρολόι» το οποίο συντονίζεται κυρίως με το εξωτερικό περιβάλλον (το ηλιακό φως που λαμβάνουμε μέσα στη μέρα, τις κοινωνικές επαφές, τα ερεθίσματα, τις ώρες των γευμάτων).

Ο ύπνος ενός μωρού διαφέρει από αυτόν του ενήλικα. Ο REM ύπνος παρατηρείται στην αρχή του ύπνου κι έχει αυξημένο ποσοστό σε κάθε κύκλο – τότε το μωρό μας φαίνεται ανήσυχο. Ο κύκλος ύπνου έχει μικρότερη διάρκεια – άρα ένα μωρό ολοκληρώνει περισσότερους κύκλους μέσα σε μία νύχτα, κάνοντας περισσότερα ξυπνήματα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

infant walking

Καθώς κατανοούμε καλύτερα το φαινόμενο του ύπνου μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο το μωρό μας να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Όλο και πιο συχνά συναντάμε τον όρο «εκπαίδευση ύπνου» (sleep training), μία διαδικασία που έχει ως στόχο το μωρό να μπορεί να κοιμάται άνετα για πολλές ώρες τη νύχτα μόνο του – όταν ξυπνάει θα μπορεί να ηρεμεί και να ξανακοιμάται μόνο του.

Η στοιχειοθέτηση ενός καλού βραδινού ύπνου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, την εφαρμογή μίας σειράς χαλαρωτικών κινήσεων πριν τον ύπνο και την ευλαβική τήρηση της ρουτίνας ύπνου (bedtime routine).

Χαμηλώνουμε τα φώτα και τους ήχους, δεν εκθέτουμε το μωρό σε οθόνες κι έντονα ερεθίσματα. Το βραδινό γεύμα καλό είναι να προηγείται 1-2 ώρες πριν την κατάκλιση. Ακολουθεί μία περίοδος προετοιμασίας του μωρού για τον ύπνο με δραστηριότητες που το χαλαρώνουν, όπως είναι το μπάνιο, ήρεμα οικογενειακά παιχνίδια, η μουσική και το διάβασμα. Η τήρηση ακριβούς χρονοδιαγράμματος βοηθά πολύ. Τελευταία ενέργεια το πλύσιμο των δοντιών (ξεκινάμε από το πρώτο δοντάκι!).

Τέλος, ο γονιός περπατά με το μωρό αγκαλιά ή το κουνά ελαφρά, μέχρι να επέλθει υπνηλία. Βάζει το μωρό στο κρεβάτι του τη στιγμή αυτή, λίγο πριν ή μόλις έχει αποκοιμηθεί (όχι όμως σε βαθύ ύπνο), για να μάθει το μωρό να κοιμάται μόνο του. Αυτή η ικανότητα, ίσως, είναι το μυστικό του καλού, συνεχόμενου βραδινού ύπνου ενός μωρού.

Υπάρχουν μωρά πιο εύκολα στον ύπνο, κι άλλα πιο δύσκολα. Σήμερα, η κατανόηση του φαινομένου, η εκπαίδευση κι η στήριξη των γονέων βοηθούν πολύ σε έναν πιο ήρεμο και μεγαλύτερο σε διάρκεια ύπνο των μωρών.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

  1. Sleep physiology in children. https://www.wolterskluwer.com/en/solutions/uptodate
  2. Sleeping through the night. healthychildren.org
  3. When do babies sleep through the night. https://www.sleepfoundation.org/
  4. Sleep: A guide for parents. https://www.nhs.uk/
meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Με βοήθησε πολύ

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!