family in the car

Κλάματα και δράματα την πιο όμορφη και ξέγνοιαστη περίοδο του χρόνου, γίνεται; Όταν μιλάμε για μικρά παιδιά, γίνεται. Γιατί δεν έχουν πάντα τη λογική, την ψυχραιμία και την ωριμότητα να διαχειριστούν τις καταστάσεις όπως οι μεγάλοι (ούτε θα περίμενε κανείς από ένα παιδί να διαθέτει αυτές τις ικανότητες!) και έτσι αντιδρούν συχνά με δυσφορία και διαμαρτυρία. Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό συνήθως και τι μπορείτε να κάνετε για να ηρεμήσετε τα πνεύματα και να ευχαριστήσετε τα αγγελούδια σας στις οικογενειακές διακοπές σας;

1)Το πρωτόγνωρο δεν είναι πάντα ευχάριστο

Μπορεί για τους ενήλικες ή τα μεγαλύτερα παιδιά να είναι συναρπαστικό το ταξίδι της ανακάλυψης, όμως τα μικρά παιδιά αγαπούν το πρόγραμμα και τη σταθερή ρουτίνα που ακολουθούν όλο τον χρόνο και όταν «βγαίνουν έξω από τα νερά τους» τις ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών -ειδικά αν επισκέπτονται έναν άγνωστο τόπο- δεν είναι πάντα ενθουσιώδη από την αρχή. Αυτή η επαφή με το άγνωστο μπορεί είτε να προκαλέσει ανησυχία και γκρίνια είτε άρνηση στο παιδί να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον έστω και αν αυτό προμηνύει ξέγνοιαστες και ανέμελες στιγμές. Γι’ αυτό, πριν καν ξεκινήσετε το ταξίδι, κατατοπίστε τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερο: εξηγήστε πού θα πάτε, πόσες μέρες θα μείνετε, πόσο διαρκεί το ταξίδι (αν είναι πολύ μικρό παιδί που δεν κατανοεί την έννοια του χρόνου, περιγράψτε σχηματικά τη διάρκεια, π.χ. θα φτάσουμε όταν η βελόνα του ρολογιού πάει εδώ), αν θα μείνετε σε ξενοδοχείο η δωμάτιο κ.λπ. Η γνώση μπορεί να φέρει καθησυχασμό και ηρεμία.

2)«Μαμά, έχω κουραστεί»

Αν χρησιμοποιούνταν αυτές ακριβώς οι λέξεις, σίγουρα η λύση θα ήταν εύκολο να βρεθεί. Όμως τα νήπια τις πιο πολλές φορές δεν εκδηλώνουν τη σωματική τους κόπωση λεκτικά αλλά γκρινιάζοντας ή κλαίγοντας. Έτσι, συχνά οι γονείς αναγκάζονται να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές, για να καταλάβουν ότι η κούραση είναι η «αιτία του κακού» και να προσαρμόσουν το πρόγραμμα έτσι, ώστε να μην είναι εξουθενωτικό για τους παιδικούς βιορυθμούς. Είναι οι πολλές ώρες στην παραλία που κουράζουν το παιδί; Είναι οι αθλοπαιδιές;  Η αλλαγή προγράμματος; Όλα συνδυαστικά; Συζητώντας μαζί του, θα κατανοήσετε τι το εξαντλεί σωματικά και θα δημιουργήσετε ένα πιο ξεκούραστο vacation routine στις διακοπές με παιδιά.

3)Να πάμε μια βολτούλα στις 9;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

mom and daughter doing crafts

Περάσατε έναν ολόκληρο κρύο χειμώνα στο σπίτι το βράδυ. Λογικό να ανυπομονείτε να απολαύσετε τις βραδιές σας στις διακοπές με οικογενειακές βολτούλες για παγωτό, στάση για φαγητό, βραδινή ποδηλατάδα, ό,τι σας ευχαριστεί, τέλος πάντων. Μήπως όμως τα αγγελούδια σας, εξαντλημένα από το πρωινό πρόγραμμα των διακοπών, κουράζονται να ακολουθήσουν στις βραδινές αυτές αποδράσεις; Βάλτε τη μεσημεριανή σιέστα οπωσδήποτε στο πρόγραμμα, για να γεμίσουν οι  μικροί παραθεριστές μπαταρίες και να γλιτώσετε τα «μαμά, μπαμπά, να γυρίσουμε, κουράστηκα!». Αν, πάλι, τα παιδιά σας έχουν μαλώσει με τον μεσημεριανό ύπνο, βρείτε τρόπους να χαρείτε τη βόλτα σας με «μέσα» που θα τα κουράσουν λιγότερο (καρότσι αν πρόκειται για νήπιο, παιδικό ποδήλατο, στάθμευση αυτοκινήτου κοντά κ.λπ.).

Πάνω απ’ όλα, θυμηθείτε πως όλες οι παραπάνω αντιδράσεις των μικρών παιδιών είναι φυσιολογικές, αναμενόμενες και συνήθεις. Με έξυπνους χειρισμούς, ευέλικτες λύσεις, υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και καλή διάθεση, θα αντιμετωπίσετε τα παραπονάκια και τα νευράκια και θα περάσετε υπέροχα οικογενειακώς. Καλές διακοπές!