cheching little girl's ears

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις  ή κρεατάκια, αποτελούν ένα όργανο του λεμφικού δακτυλίου του Waldayer. Σκοπός τους είναι, η παραγωγή αντισωμάτων κατά την βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία. Η λειτουργία τους, όπως και των αμυγδαλών, είναι αυξημένη στα πρώτα χρόνια της ζωής μας και μειώνεται καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ωριμάζει.
Που βρίσκονται oι αδενοειδείς
Η θέση τους είναι στο πίσω μέρος της μύτης στο ρινοφάρυγγα. Έρχονται σε άμεση επαφή με τα στόμια των ευσταχιανών σαλπιγγών, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του μέσου ωτός.
Πότε ασχολούμαστε με τα κρεατάκια
Οι κύριες κατηγορίες των προβλημάτων που προκαλούν οι μεγάλες αδενοειδείς, δηλαδή τα κρεατάκια, είναι το ροχαλητό και η άπνοια, λόγω απόφραξης του αεραγωγού, και οι λοιμώξεις όπως η εκκριτική ωτίτιδα, η οξεία μέση ωτίτιδα, η αδενοειδίτιδα και οι επιπλοκές προς τα γειτονικά όργανα, τις αμυγδαλές και τους βρόγχους. Κάποια παιδιά μπορεί να πάσχουν και από τα δύο, δηλαδή απόφραξη και λοιμώξεις, όχι όμως όλα, γιαυτό και πολλές φορές εύλογα κάποιοι γονείς, όταν το παιδί τους δεν αρρωσταίνει, αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται χειρουργείο.
Τι σημαίνει απόφραξη του αεραγωγού
Αυτή επιδρά στην ποιότητα του ύπνου, καθώς με την μείωση του αυλού από όπου περνάει ο αέρας, επηρεάζεται η οξυγόνωση του οργανισμού κατά τον ύπνο. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί αρχικά στο σύνδρομο αυξημένων αντιστάσεων, στη συνέχεια στο ροχαλητό που έχει διάφορα στάδια αν δεν αντιμετωπιστεί, και τελικά στο σύνδρομο της άπνοιας. Οι γνωστές επιπτώσεις στα παιδιά από το σύνδρομο αυτό, αφορούν την διαταραχή συγκέντρωσης, την ημερήσια κόπωση, την ενούρηση το βράδυ, την εύκολη διάσπαση προσοχής, την καθυστέρηση στην ανάπτυξη, ευερεθιστότητα, καθώς και υπερκινητικότητα .
Ποια είναι η εικόνα ενός παιδιού που πρέπει να χειρουργηθεί
Είναι ένα παιδί που ροχαλίζει κάθε βράδυ, πιθανώς κάνει και άπνοιες και αυτά έχουν να κάνουν σε σημαντικό βαθμό και με το μέγεθος των αμυγδαλών, μένει συχνά με το στόμα ανοιχτό, χωρίς να είναι κρυωμένο (αυτό λέγεται αδενοειδές προσωπείο), έχει συχνά κακοσμία, σαλιώνει το μαξιλάρι , εμφανίζει συχνά ωτίτιδες και παραμονή του υγρού στο μέσο ους (εκκριτική ωτίτιδα) με επίδραση στην ακοή του, κάνει  βρογχίτιδες ή λαρυγγίτιδες συχνά, και είναι ολοφάνερα ένα ταλαιπωρημένο παιδί.
Ποιος είναι ο φόβος για το χειρουργείο
Συνήθως οι γονείς αγωνιούν για το αν η λύση του χειρουργείου είναι ριζική επίλυση των προβλημάτων του παιδιού και αν η χειρουργική μέθοδος είναι ακίνδυνη. Σήμερα υπάρχουν δυναμικά εργαλεία, που εξασφαλίζουν την ριζική  αφαίρεση με ατραυματικό τρόπο, γιατί αφαιρούν μόνο τα κρεατάκια, χωρίς να προκαλούν τραύμα στους γύρω υγιείς ιστούς. Στην διάρκεια της επέμβασης που γίνεται ενδοσκοπικά, γίνεται και παρακέντηση στο μέσο ους, όταν υπάρχει υγρό και τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού (grommet) όταν κριθεί αναγκαίο, ανάλογα με την σύσταση του υγρού και την κατάσταση του βλεννογόνου στο μέσο ους.
Αν κριθεί απαραίτητο να γίνει και αφαίρεση των αμυγδαλών, αυτό γίνεται με χρήση ειδικού ηλεκτροδίου ραδιοσυχνοτήτων, και σε πολύ μικρά παιδιά, μπορεί, αντί για πλήρη αφαίρεση των αμυγδάλων, να γίνει μερική εξάχνωση τους με αυτό το ηλεκτρόδιο, για να διατηρήσουμε τη λειτουργικότητα του οργάνου.
Χρήσιμες Συμβουλές για τους γονείς
Η σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράποντα ιατρό, είναι το βασικό κλειδί μιας στοχευμένης και ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης .
Η άμεση επικοινωνία και συζήτηση όλων των προβληματισμών από κοντά και όχι μέσα από ατέρμονο ταξίδι στο διαδίκτυο, οδηγεί στην εξατομικευμένη και επομένως κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για κάθε παιδί.
Είναι ξεκάθαρο, ότι η  χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντοτε η λύση για όλα τα παιδιά. Συνήθως ξεκινούμε από την αλλαγή στο lifestyle του παιδιού, που εμπεριέχει την διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο, το περιβάλλον στο οποίο κινείται και αλληλεπιδρά, αποτελώντας έναν από τους πιο σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για ανάπτυξη αλλεργιών, με τη γνωστή τους επίδραση στα προβλήματα του αεραγωγού και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.              Η χειρουργική επέμβαση όταν τα συντηρητικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σχολαστικά δεν αποδίδουν, είναι  πραγματικά η λύτρωση για όλα αυτά τα ταλαιπωρημένα παιδιά. Ας την προσφέρουμε έγκαιρα, όταν ενδείκνυται.               Χαρούμενα παιδιά, σημαίνει υγιή παιδιά, σημαίνει πρόληψη, έγκαιρη αξιολόγηση σε συμπτώματα που επιμένουν, όπως βήχας, ελάττωση ακοής, κακός ύπνος, υπνηλία, διαταραχή συγκέντρωσης.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid riding a horse