Ταλέντο χωρίς εξάσκηση είναι μισό ταλέντο! Αν τα παιδιά σας αγαπούν τη ζωγραφική και έχουν στο μυαλό τους εικαστικά θέματα που θέλουν να αποτυπώσουν στο χαρτί, οι παρακάτω τεχνικές δεξιότητες θα τα βοηθήσουν πολύ.

1.Nonstop σκιτσάρισμα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ακονίσει ένα παιδί τη φαντασία του, να εμπνευστεί από θέματα ζωγραφικής και να καλλιεργήσει το ταλέντο του, είναι η συνεχής εξάσκηση. Έχοντας πάντα μαζί του ένα μπλοκ σχεδίασης, θα μπορεί να σκιτσάρει σε καθημερινή βάση τους ανθρώπους, τα αντικείμενα και τα μέρη που το περιβάλλουν.

2.Οι κόμποι λύνουν την έμπνευση

Σύμφωνα με τον γνωστό Βέλγο εικαστικό καλλιτέχνη Ben Heine «η σχεδίαση κόμπων σχοινιού επιτρέπει στον σχεδιαστή να εξασκήσει όλο το φάσμα της γνώσης του στη δημιουργικότητα και να αγγίξει το επίπεδο της αφηρημένης τέχνης. Εμπλέκει την ικανότητα σκέψης και παρατήρησης και βοηθά τον καλλιτέχνη να αποκτήσει τεχνογνωσία.  Επειδή στον σχεδιασμό σχοινιών πρέπει να σκεφτεί κανείς το φως, τις υφές, τις αναλογίες και την τελική σύνθεση, αναπτύσσει τέλεια την τεχνική του. Το ίδιο βοηθητικό είναι το να σχεδιάζει κουρτίνες ή ρούχα*».

3.Κρατάς χρόνο; 

Η κίνηση και η ταχύτητα είναι σημαντικές λέξεις στη ζωγραφική. Ένα έξυπνο τρικ για επίδοξους καλλιτέχνες είναι το εξής: βάζουμε το χρονόμετρο στα 5 λεπτά και μέσα σε αυτόν τον χρόνο, σκιτσάρουμε όπως-όπως μικρά διαφορετικά σχήματα και γραμμές στο αριστερό πάνω μέρος μιας λευκής κόλλας. Όταν τελειώσει ο χρόνος, παρατηρούμε το σκαρίφημά μας και ψάχνουμε να βρούμε τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται στα σχέδιά μας.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

fammily watching x mas movie

4.Freehand και freespirit

Για να εξελίξει κάποιος την τεχνική του, οι χάρακες είναι καλύτερα να μένουν στο συρτάρι. Δουλεύοντας με ελεύθερο χέρι (freehand), ζωγραφίζουμε πιο αυτόνομα, ελεύθερα και πιο γρήγορα, αφήνοντας τη φαντασία μας να καλπάσει και δίνουμε «παλμό», ζωντάνια και μοναδικότητα στο έργο μας.

5.2D πηγές

Δεν χρειάζεται να αντλεί κανείς την έμπνευσή του μόνο από αληθινά τρισδιάστατα αντικείμενα αλλά και από 2d μοντέλα. Οι φωτογραφίες, οι  εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών και οι πίνακες ζωγραφικής σε μουσεία και γκαλερί, είναι τέλειες αφετηρίες για να ξεκινήσει κανείς την πορεία του στο εικαστικό «μονοπάτι».

6.Το φως φωτίζει (και) τη φαντασία 

Θυμάστε τους διάσημους αναγεννησιακούς πίνακες; Δεν έγραψαν τυχαία ιστορία στον τρόπο που αποτυπώνουν τη σκιά και το φως. Το φως είναι αυτό που καθορίζει τα πάντα στις εικαστικές τέχνες. Το να ξέρεις την πηγή του είναι το Α και το Ω για να σχεδιάσεις και τις σκιές που θα δώσουν την αναγκαία τρισδιάστατη οπτική στα στοιχεία του έργου. Για να μάθει κανείς να ζωγραφίζει σωστά χρειάζεται να βεβαιωθεί πως η αληθινή πηγή φωτός αντιστοιχεί στην πηγή φωτός του έργου.

Αν έχετε στο σπίτι έναν εκκολαπτόμενο καλλιτέχνη, δεν έχετε παρά να μοιραστείτε μαζί του αυτές τις συμβουλές για ζωγραφιές βήμα-βήμα. Πού ξέρετε; Ίσως δώσετε τροφή για αριστουργήματα!

*Ben Heine, 18 tips to improve your drawing skills.