baby with big eyes

Η ζέστη συνεχίζεται και το μωρό… εκνευρίζεται! Είναι αλήθεια πως τα μωράκια, νιώθουν ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία απ’ τους μεγάλους στη διάρκεια του καλοκαιριού. Γιατί διαταράσσεται όμως ο βρεφικός «θερμοστάτης» και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, για να δροσίσουν και να ανακουφίσουν το αγγελούδι τους;

 

Η φύση δεν ολοκλήρωσε ακόμα το έργο της

Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να αμύνεται απέναντι στη ζέστη και να παραμένει δροσερό. Και μπορεί αυτή η διαδικασία να είναι αυτόματη στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά, στα μωρά όμως είναι γίνεται μετά δυσκολίας, αφού οι ιδρωτοποιοί αδένες και το θερμορυθμιστικό τους σύστημα δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Εφόσον λοιπόν τα βρέφη δεν παράγουν αρκετό ιδρώτα για να δροσίσει το δέρμα τους, δεν μπορούν να αποβάλλουν εύκολα τη θερμότητα και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην υπερβολική ζέστη. Γι’ αυτό, χρειάζονται έξτρα προστασία και φροντίδα τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά τις μέρες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο.

 

Δροσιά και πάλι δροσιά

Για να διατηρήσετε το μωράκι σας προστατευμένο από τις υψηλές θερμοκρασίες και να το ανακουφίσετε, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε μέσα στη μέρα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

happy baby

 

  • Ασταμάτητα πλατς πλουτς: όταν η ζέστη είναι αφόρητη, ένα μπανάκι μέσα στη μέρα δεν αρκεί. Αντίθετα τα συχνά δροσερά μπανάκια θα κρατήσουν τη θερμοκρασία του μωρού στα σωστά επίπεδα.
  • Ούτε φανελάκια, ούτε καλτσάκια: τις ώρες που το μωρό είναι στο σπίτι, προτιμήστε πολύ ελαφριά ρούχα και ακόμα καλύτερα, αφήστε το μόνο με την πάνα του. Εννοείται πως δεν πρέπει να φοβάστε πως θα κρυώσει όταν έξω έχει 30 βαθμούς
  • Πω-πω ένα δροσερό γαλάκτωμα!: μετά την παραλία, η δροσιά συνεχίζεται. Ένα μασάζ με ενυδατικό γαλάκτωμα είναι ό,τι πρέπει για να κλειδώσετε την υγρασία στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού, να το ενυδατώσετε σε βάθος και να κρατήσετε τη δυσφορία της ζέστης μακριά για ακόμα περισσότερο χρόνο.
  • Υγρασία ίσον δυσκολία: η αφόρητη ζέστη κάνει το μωράκι να ιδρώνει με αποτέλεσμα να δημιουργείται τριβή στα σημεία των κλειδώσεων όπου το δερματάκι του παρουσιάζει πτυχές (αγκώνες, γόνατα, μασχάλες κ.λπ.). Έτσι, το μωράκι έχει τώρα να υποστεί και την ταλαιπωρία από τις δρωτσίλες! Εκτός αν προνοήσετε και απλώσετε σε αυτά τα δύσκολα σημεία μία ειδικά σχεδιασμένη κρέμα ταλκ που απορροφά την υγρασία και αφήνει το δερματάκι προστατευμένο από τους ερεθισμούς.
  • Βαμβάκι το σωτήριο: όσο σημαντικό είναι να νιώθει το μωράκι δροσερό όταν είναι ξύπνιο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να νιώθει άνετα και να μην ιδρώνει όταν κοιμάται. Χρησιμοποιήστε λοιπόν στην κούνια του μόνο βαμβακερά κλινοσκεπάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και προσέξτε να μην έχει το κρεβάτι αδιάβροχο στρώμα που συγκρατεί τη ζέστη.
  • Δείξε μου την κούνια σου…: όταν η κούνια του μωρού βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς, αναπόφευκτα το μωρό ζεσταίνεται από τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα της μαμάς και του μπαμπά. Γι’ αυτό, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, ίσως θα πρέπει να μετακινήσετε την κούνια από την κρεβατοκάμαρά σας στο βρεφικό δωμάτιο.
  • Βρεγμένη πετσέτα εδώ, βρεγμένη πετσέτα εκεί: κλιματιστικό και ανεμιστήρας δεν είναι λύσεις που ενδείκνυται για το βρεφικό δωμάτιο. Το ίδιο απαγορευτικό είναι να κοιμίζουμε το μωρό σε σημείο που κάνει δυνατό ρεύμα. Όμως μπορείτε να κρεμάσετε βρεγμένες πετσέτες σε διάφορα σημεία του δωματίου, ώστε να διατηρήσετε την ατμόσφαιρα όσο το δυνατόν πιο δροσερή και ευχάριστη.

 

Tο παν βέβαια, είναι να ακούσετε, να αγγίξετε και να νιώσετε το μωράκι σας. Μόνο εκείνο μπορεί να σας αποκαλύψει αν ζεσταίνεται πραγματικά. Τα μάτια σας λοιπόν δεκατέσσερα στις αντιδράσεις του και καλά μωρό-δροσίσματα!