homo

Οι γονείς πρέπει να κάνουν ειλικρινείς συζητήσεις με τα παιδιά τους για όλα τα δύσκολα θέματα. Μιλώντας γενικά για τον σεξουαλικό προσανατολισμό θα είναι πιο εύκολο να συζητήσετε με ειλικρίνεια και για άλλα δύσκολα ζητήματα. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που καθιστούν τη συζήτηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ιδιαίτερα σημαντική.

Θα σας βοηθήσει να μεταδώσετε τις αξίες του σεβασμού και της κατανόησης στο παιδί σας. Πολλά παιδιά και έφηβοι μπορεί να έχουν συγγενείς ή οικογενειακούς φίλους που είναι ομοφυλόφιλοι ή βλέπουν αντίστοιχους χαρακτήρες στην τηλεόραση. Είναι εύλογο ότι θα έχει ερωτήσεις και θα αναζητήσει απαντήσεις από εσάς. Η σιωπή σας γι’ αυτά τα θέματα μπορεί να ερμηνευτεί με τρόπους που δεν σκοπεύετε, επομένως είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε αυτές τις ευκαιρίες για να μοιραστείτε τις αξίες σας μαζί του.

Δεν χρειάζεται να κατανοήσετε ή να αποδεχτείτε πλήρως την ομοφυλοφιλία για να εμφυσήσετε την αποδοχή. Η παραπληροφόρηση, η άγνοια και ο φόβος για την ομοφυλοφιλία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε βία και εκφοβισμό εναντίον παιδιών που θεωρούνται διαφορετικά ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Συζητώντας μαζί με τα παιδιά σας θα τους εμφυσήσετε σημαντικές αξίες όπως η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων ανεξάρτητα από τις διαφορές.

Μπορεί να προστατεύσει το παιδί σας από τις προκαταλήψεις. Το παιδί σας μπορεί κάποια στιγμή να αποκαλεστεί «gay» ακόμα κι αν δεν είναι ή να δει παιδιά να κοροϊδεύονται ή να δέχονται επίθεση επειδή μπορεί να είναι ομοφυλόφιλα.

Σε έρευνα που έγινε το 2002 στην Αμερική, φάνηκε ότι υπήρχαν πάνω από δύο εκατομμύρια ομοφυλόφιλα παιδιά σχολικής ηλικίας. Πολλά από αυτά τα παιδιά υφίσταντο λεκτική ή σωματική κακοποίηση από τους συνομηλίκους τους, ακόμη και από τους δασκάλους τους.

Πολλά ετεροφυλόφιλα παιδιά υφίστανται επίσης τις συνέπειες της προκατάληψης κατά των ομοφυλοφίλων. Η συζήτηση με τα παιδιά σας από νεαρή ηλικία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους φόβους, τις προκαταλήψεις και την παραπληροφόρηση στην οποία αναπόφευκτα θα εκτεθούν.

Πώς μπορείτε να μετατρέψετε τις άβολες στιγμές σε ευκαιρίες, για να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας

  1. Μην περιμένετε να θίξει το παιδί σας μόνο του το θέμα, αναζητήστε εσείς «ευκαιρίες ομιλίας». Αν και οι γονείς μπορεί να συμφωνούν ότι το να συζητούν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό με τα παιδιά τους είναι σημαντικό, πολλοί δεν θέλουν να ξεκινήσουν με παιδιά μικρότερης ηλικίας. Αλλά αν αρχίσετε να μιλάτε με το μικρό παιδί σας – με γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία του – θα του διδάξετε από νωρίς την αποδοχή και τον σεβασμό. Όταν πρόκειται για συζήτηση με μικρότερα παιδιά, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να μιλάτε για το σεξ καθ’ αυτό όταν μιλάτε για σεξουαλικό προσανατολισμό. Είναι πιο σημαντικό να καταλάβουν ότι μια οικεία, ερωτική σχέση μερικές φορές μοιράζεται μεταξύ δύο ανδρών ή δύο γυναικών με τον ίδιο τρόπο που άντρες και γυναίκες φροντίζουν ετεροφυλόφιλα ο ένας τον άλλον. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «ευκαιρίες ομιλίας», από κάποιο προγράμμα στην τηλεόραση, εμπειρίες στη ζωή σας ή εμπειρίες στη ζωή του παιδιού σας για να ξεκινήσετε μια τέτοια συζήτηση
  2. Ακούστε. Η προσεκτική ακρόαση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πραγματικά θέλει να μάθει το παδί σας καθώς και τι καταλαβαίνει ήδη.
  3. Συζητήστε το ξανά. Τα περισσότερα μικρά παιδιά μπορούν να απορροφήσουν μόνο μικρά κομμάτια πληροφοριών κάθε φορά. Αφήστε λίγο χρόνο και ζητήστε από το παιδί σας να σας πει τι θυμάται από τη συνομιλία σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διορθώσετε τυχόν εσφαλμένες αντιλήψεις ή να συμπληρώσετε στοιχεία που λείπουν.
  4. Χαλαρώστε. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε όλες τις απαντήσεις. Μπορείτε πάντα να κάνετε λίγη έρευνα αργότερα και να επιστρέψετε με απαντήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος αντίδρασής σας. Εάν μπορείτε να μεταφέρετε το μήνυμα ότι κανένα θέμα -συμπεριλαμβανομένου και του σεξουαλικού προσανατολισμού- δεν απαγορεύεται στο σπίτι σας, θα τα καταφέρετε μια χαρά!

Πώς να μιλήσετε με παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών)

Τα παιδιά ηλικίας τριών-τεσσάρων ετών κάνουν γενικά πολλές ερωτήσεις. Θα πρέπει να τους δώσετε απλές και συγκεκριμένες απαντήσεις. Αναζητούν βασικές πληροφορίες – όχι πλήρεις ή γραφικές εξηγήσεις. Για παράδειγμα, αφού δει δύο φίλες σας να κρατούν το μωρό τους, το τρίχρονο παιδί σας μπορεί να ρωτήσει:

“Ποια είναι η μαμά και ποιος ο μπαμπάς;”

Μπορείτε απλά να εξηγήσετε ότι

«Και οι δύο είναι μαμάδες»,

ίσως προσθέτοντας ότι δύο μαμάδες είναι μια οικογένεια και μπορούν να έχουν ένα σπίτι γεμάτο αγάπη για ένα μωρό. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας όχι μόνο χρησιμοποιούν λέξεις για να εκφραστούν, αλλά αρχίζουν επίσης να παίζουν και να προσποιούνται. Είναι μια υπέροχη στιγμή να χρησιμοποιήσετε βιβλία με εικόνες, για να επικοινωνήσετε ιδέες και συναισθήματα. Τα πρώτα χρόνια είναι μια περίοδος που στα παιδιά αρέσει να προσποιούνται το αντίθετο φύλο ή να κάνουν πράγματα που συνδέονται κυρίως με το αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Μπορεί να εκπλαγείτε αν ο πεντάχρονος γιος σας θέλει να φορέσει ένα φόρεμα στο σχολείο ή αν κόρη σας προτιμά να παίζει με φορτηγά.

Το ντύσιμο είναι ένα φυσιολογικό μέρος της παιδικής ηλικίας, ακόμα και όταν ένα παιδί προσποιείται ότι είναι το αντίθετο φύλο. Και το να παίζεις με πράγματα που συνήθως γίνονται από παιδιά του αντίθετου φύλου είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές.

Πώς να μιλήσετε με παιδιά σχολικής ηλικίας (6 έως 12 ετών)

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids playing

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας βλέπουν τα περισσότερα πράγματα με όρους για το πώς σχετίζονται με τη ζωή τους. Αν το επτάχρονο παιδί σας ρωτήσει για παράδειγμα: «Μαμά, μου είπε ο φίλος μου ότι ο δάσκαλός μας είναι γκέι. Τι σημαίνει γκέι;» θα μπορούσατε να πείτε:

«Γκέι σημαίνει ότι ο κύριος Μιχάλης αγαπά έναν άντρα και είναι μαζί όπως εγώ με τον μπαμπά σου».

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε γιατί το παιδί σας θέλει να μάθει. Μπορεί για παράδειγμα να άκουσε για τον δάσκαλό του ότι είναι ομοφυλόφιλος με τρομακτικό ή προκατειλημμένο τρόπο και να αναζητά εφησυχασμό. Μπορεί το παιδί σας έχει καταλήξει στις δικές του ιδέες για το τι σημαίνει ομοφυλοφυλία και να θέλει να τις ελέγξει μαζί σας. Και πάλι, το να το ακούτε πρώτα, σας δίνει μια  καλή ιδέα για το τι θέλει και τι χρειάζεται να μάθει. Τα παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών μπορούν να ταυτιστούν με άλλους.

Καταλαβαίνουν ότι μπορούν να έχουν πολλά συναισθήματα για κάτι ταυτόχρονα. Το σώμα τους αλλάζει και πολλοί προέφηβοι σκέφτονται το σεξ, ακόμα κι αν δεν μιλούν γι’ αυτό. Η σεξουαλική περιέργεια και η έλξη για άλλα παιδιά του ίδιου φύλου είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης. Το ότι το παιδί σας έχει αυτά τα συναισθήματα δεν σημαίνει ότι είναι ομοφυλόφιλο απαραίτητα.

Εάν το παιδί σας αναρωτιέται αν είναι ομοφυλόφιλο, είναι σημαντικό να του διαβεβαιώσετε ότι το αγαπάτε, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Είναι επίσης σημαντικό να το ενημερώσετε ότι τελικά θα απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση μόνο του καθώς μεγαλώνει και θα μαθαίνει περισσότερα για τα συναισθήματά του.

Μιλήστε ανοιχτά με το παιδί σας και να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς. Μπορείτε να παραδεχτείτε όταν νιώθετε αμηχανία ή δεν ξέρετε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιδιού σας. Εάν συνεργαστείτε για να μάθετε την απάντηση, δείχνετε στο παιδί σας ότι η περιέργεια δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται.

Πώς να μιλήσετε με εφήβους (13 έως 18 ετών)

Η σεξουαλικότητα και η έκφραση εαυτού ως αγόρι ή κορίτσι είναι κύρια μέρη της ζωής των εφήβων. Στην εφηβεία, οι φιλίες του παιδιού σας μπορεί να γίνουν πιο οικείες και περίπλοκες. Οι απόψεις και οι ενέργειες των συνομηλίκων του παιδιού σας εκτιμώνται επίσης ιδιαίτερα από τον έφηβο.

Οι περισσότεροι έφηβοι θέλουν ελευθερία έκφρασης και ιδιωτικότητα γύρω από τις αλλαγές του σώματός τους και την σεξουαλική δραστηριότητα. Καθώς οι έφηβοι αρχίζουν να βγαίνουν ραντεβού, ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός γίνεται συχνά εμφανής, καθώς και ο προσανατολισμός των συμμαθητών και των φίλων τους.

Αυτό κάνει την εφηβεία μια σημαντική περίοδο στη ζωή του παιδιού σας, για να συζητήσετε τις προκαταλήψεις κατά της ομοφυλοφιλίας και να διαμορφώσετε μια υγιή συμπεριφορά. Όποιες κι αν είναι οι δικές σας αξίες και πεποιθήσεις, είναι σημαντικό να αποθαρρύνετε πάντα την παρενόχληση ή τη βία.

Το παιδί σας ή ένας από τους φίλους του μπορεί να σας πει: «Νομίζω ότι είμαι γκέι». Η προσεκτική ακρόαση βοηθά τους έφηβους να αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν μαζί σας για τα συναισθήματά τους. Χρειάστηκε θάρρος για να ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση και θα χρειαστεί θάρρος από την πλευρά σας, για να την συνεχίσετε. Μπορεί να είναι μια περίεργη και δύσκολη στιγμή, το παιδί σας  όμως χρειάζεται να ακούσει και να ακούει ξανά και ξανά ότι το αγαπάτε ό,τι κι αν γίνει!

  1. Resilience in lesbian, gay, and bisexual individuals. Kwon P. Pers Soc Psychol Rev. 2013 Nov;17(4):371-83
  2. Predicting Homophobic Behavior Among Heterosexual Youth: Domain General and Sexual Orientation-Specific Factors at the Individual and Contextual Level, V. Paul Poteat, Craig D. DiGiovanni & Jillian R. Scheer , Journal of Youth and Adolescence volume 42, pages 351–362 (2013)
  3. Bigler, R. S., & Liben, L. S. (2006). A developmental intergroup theory of social stereotypes and prejudice. In R. V. Kail (Ed.), Advances in child development and behavior (Vol. 34, pp. 39–89). San Diego: Elsevier.
  4. Epstein, D. (2001). Boyz’ own stories: Masculinities and sexualities in schools. In W. Martino & B. Meyenn (Eds.), What about the boys? Issues of masculinity in schools (pp. 96–109). Philadelphia, PA: Open University Press.