newborn bath

Ό, τι κάνουμε για πρώτη φορά, χρειάζεται κάποιο χρόνο εξοικείωσης. Έτσι για τους για-πρώτη-φορά-γονείς, η διαδικασία του να κάνουν μπάνιο το νεογέννητο τον πρώτο καιρό,  μπορεί να είναι μία ελαφρώς αγχωτική διαδικασία. Αρχικά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τη μαία σας ή το προσωπικό του μαιευτηρίου, ρωτώντας οτιδήποτε χρειάζεται να ξέρετε για την περιποίηση του βρέφους (μην ντρέπεστε ή διστάζετε να ρωτήσετε ακόμα και πράγματα που φαντάζουν προφανή, θυμηθείτε πως ο «παντογνώστης γονιός» δεν γεννήθηκε ακόμα!). Στη συνέχεια, αντλήστε οποιαδήποτε πρακτική πληροφορία θα σας δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη φροντίδα του μωρού σας. Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένα tips προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πώς θα κάνετε πιο εύκολη και stressfree τη διαδικασία του μπάνιου του νεογέννητου;

  • Επιλέξτε μία ώρα που το μωράκι θα είναι ξύπνιο και καλοδιάθετο, έτσι ώστε να αποφύγετε το κλάμα του που μπορεί να σας αγχώσει περισσότερο: Αποφύγετε καλύτερα το μπάνιο αμέσως μετά το τάισμα ή όταν το μωρό πεινάει ή είναι κουρασμένο*. Μπορεί να ερμηνεύσετε το κλάμα του ως φόβο για το μπάνιο, όταν θα είναι απλώς γκρίνια πείνας ή κούρασης.
  • Συγκεντρώστε κοντά σας, πριν από το μπάνιο, όλα όσα θα χρειαστείτε για τη διάρκειά του και μετά: το βρεφικό σαμπουάν και αφρόλουτρο, την πετσέτα (ιδανικά με κουκούλα για το σκούπισμα του κεφαλιού), μία καθαρή πάνα, τα ρουχαλάκια του μωρού. Έτσι, ειδικά αν κάνει μπάνιο μόνος του ο μπαμπάς ή η μαμά το μωρό, δεν θα αγχωθεί να βρει τελευταία στιγμή το «ένα και το άλλο», γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει να αφήσει μόνο του το νεογέννητο ούτε δευτερόλεπτο.
  • Αν νιώθετε ανασφάλεια για το πώς θα πιάσετε το μωρό σωστά τις πρώτες μέρες, μέχρι να εξοικειωθείτε με το μπάνιο του, μην το κάνετε ατομικά: προτιμήστε να είστε και οι δύο γονείς στη διαδικασία ή ο ένας με τη βοήθεια κάποιου συγγενή ή φίλου. Τέσσερα χέρια δίνουν μεγαλύτερη σιγουριά από δύο.
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού, πριν το μπάνιο. Δοκιμάστε το νερό όχι με τα δάχτυλα αλλά με τον αγκώνα ή τον καρπό που είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος στην «αντίληψη της θερμοκρασίας».
  • Όσο το κάνετε μπάνιο, τραγουδήστε στο μωράκι ή μιλήστε του ψιθυριστά και γλυκά. Μην αγχωθείτε όμως αν δεν έχετε ακόμα στο «ρεπερτόριό» σας παιδικά τραγουδάκια. Θα έχετε μπόλικο χρόνο να τα μάθετε! Τραγουδήστε απλώς ό,τι μα ό, τι θέλετε, αρκεί να ακούσει τη φωνή σας που θα το καθησυχάσει.
  • Αν ο ομφάλιος λώρος του μωρού (κολόβωμα) δεν έχει «πέσει» ακόμα (που είναι το πιο πιθανό τις πρώτες μέρες), βεβαιωθείτε πως έχετε συζητήσει με τη μαία ή τον παιδίατρό σας πώς θα αποφύγετε να βραχεί η περιοχή και με ποιον τρόπο θα καθαρίζεται.

Τέλος, μη σκέφτεστε ότι χρειάζεται να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες ενός συγκεκριμένου εγχειριδίου. Πέρα από τους κανόνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία του μωρού, υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές στη ρουτίνα του μπάνιου του νεογέννητου. Πολύ απλά γιατί δεν είναι ίδια όλα τα μωράκια αλλά ούτε όλοι οι γονείς. Ακούστε το ένστικτό σας και τις οδηγίες της μαίας και του παιδιάτρου και πριν το καταλάβετε, θα έχετε γίνει εξπέρ στο μπάνιο του μωρού σας.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

happy baby

 

 

* National Health Servive UkK (NSH), Washing and bathing your baby.