Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Η ομοφωνία των γονέων και η ανατροφή του παιδιού

Η ομοφωνία των γονέων και η ανατροφή του παιδιού

Εσείς, θέλετε να μεγαλώσετε το παιδί σας με τον Χ τρόπο. Ο/η σύντροφός σας θέλει να το μεγαλώσει με τον Υ τρόπο. Τι γίνεται όταν στην εξίσωση μπαίνουν πείσματα, εγωισμοί, διαφωνίες και συγκρούσεις;

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΗΡΕΜΙΑ

Οι διαφωνίες σε θέματα διαπαιδαγώγησης, πειθαρχίας ή ακόμα και του καθημερινού προγράμματος των παιδιών είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα ζευγάρια. Ως διαφορετικές προσωπικότητες, η μαμά και ο μπαμπάς έχουν δικαίωμα να έχουν διαφορετικές απόψεις στο πώς πιστεύουν πως πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Άλλωστε επηρεάζονται και από τον τρόπο με τον οποίο ανατράφηκαν οι ίδιοι από τους γονείς τους. Όταν όμως αυτή η διαφορετική οπτική των πραγμάτων, εκφράζεται με έντονο τρόπο, τότε με απλά μαθηματικά οδηγούμαστε σε προβλήματα:

  • «Μαμά, μπερδεύτηκα. Τελικά τι να κάνω;»
    Οι γονείς που δεν παίρνουν ομόφωνες αποφάσεις δίνουν στα παιδιά αντικρουόμενα, μεικτά μηνύματα που τους προκαλούν σύγχυση. Έτσι, τελικά καταλήγουν όχι μόνο να μένουν αδρανή (αφού δεν ξέρουν αν το σωστό είναι το Α ή το Β) αλλά και να νιώθουν μπερδεμένα γενικά στη ζωή τους.
  • «Θα τους κάνω να μαλώσουν, για να κάνω το δικό μου»
    Ήδη από την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά είναι απίστευτα πονηρά και ικανά να «παίζουν» τους γονείς τους. Βάζοντάς τους να συγκρουστούν για ένα θέμα, καταφέρνουν τελικά να έχουν το πεδίο ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν εκείνα ενώ άλλες φορές προτιμούν να στρέφονται στον ένα γονιό, αυτόν που τους κάνει τα περισσότερα χατίρια και αγνοούν τις οδηγίες του άλλου.
  • Αποφασίζομεν και διατάσσομεν
    Τα παιδιά που δεν έχουν όρια από το σπίτι γιατί οι γονείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ποια είναι αυτά, καταλήγουν συχνά να έχουν χειριστική και αγενή συμπεριφορά και εκτός σπιτιού, είτε στο σχολείο με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους είτε αργότερα στην ενήλικη ζωή τους στις σχέσεις τους και στη δουλειά τους. Η αίσθηση του «χορεύω κάποιον στο ταψί» για να μου κάνει το χατίρι γίνεται έτσι από απλό ελάττωμα, στάση ζωής.
  • Στο κατώφλι του δικηγόρου
    Όσο οι γονείς δεν λύνουν τις διαφορές τους στον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους και διατηρούν τους ρόλους του «καλού» και του «κακού», γκρεμίζεται όχι μόνο η σχέση της οικογένειας αλλά και του ίδιου του ζευγαριού που μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στον χωρισμό.

ΑΠ’ ΤΟ ΛΟΓΟΣ-ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΤΟ «ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ»

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

school lunch

Πριν φτάσουν λοιπόν οι γονεϊκές σας διαφωνίες να διαλύσουν τους δεσμούς της οικογένειάς σας, προσπαθήστε να βρείτε τη χρυσή τομή που θα φέρει την ισορροπία.

  • 5 συμφωνίες
    Βρείτε 5 πεδία στην ανατροφή των παιδιών και συμφωνήστε πως εκεί θα έχετε κοινή γραμμή ό,τι και να γίνει.
  • Καθένας στον τομέα του
    Μοιράστε τη δουλειά! Μερικές φορές ο ένας γονιός είναι καλύτερος απ’ τον άλλον στο να χειρίζεται συγκεκριμένες καταστάσεις. Γι’ αυτό, εξηγήστε στα παιδιά ότι για το μεν θέμα είναι αρμόδιος ο μπαμπάς, για το δε θέμα η μαμά.
  • Διαφωνώ αλλά θα σε ακούσω
    Όσο κι αν πιστεύετε πως η άποψη του/της συντρόφου σας είναι λάθος, πριν νευριάσετε και βιαστείτε να πείτε πως έχετε δίκιο δώστε του/της μια ευκαιρία να αναλύσει τα επιχειρήματά του/της. Για να επιμένει, κάτι θα ξέρει.
  • Ενιαίο μέτωπο μπροστά στα παιδιά
    Όταν είστε μπροστά στα παιδιά όσο δύσκολο και να είναι, περάστε τους το μήνυμα ότι είστε «μια γροθιά» και υποστηρίζετε 100% ο ένας τις απόψεις του άλλου. Στη συνέχεια συζητήστε το θέμα κατ’ ιδίαν, χωρίς να σας ακούσουν.
  • Kάνετε πίσω; Κάνετε καλά
    Σχέση χωρίς υποχωρήσεις δεν γίνεται. Γι’ αυτό, αποδεχθείτε το γεγονός ότι πού και πού θα πρέπει να δίνετε τόπο στην οργή, πότε ο ένας και ο άλλος. Προτιμήστε να υποχωρείτε σε θέματα για τα οποία δεν έχετε έντονες ενστάσεις και ζητήστε απ΄τον /τη σύντροφό σας να κάνει το ίδιο στο επόμενο θέμα που θα προκύψει.

Και πάνω απ’ όλα, θυμηθείτε: στο τέλος της ημέρας, το σημαντικό είναι να βγει κερδισμένο το παιδί και όχι ο υπερήφανος εγωισμός της μαμάς ή του μπαμπά. Τουλάχιστον, συμφωνείστε πως διαφωνείτε και η συμφωνία θα φέρει την αρμονία.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

οι γονεις πρεπει να λενε τα ιδια παντα

Οι γονείς και να έχουν διαφωνίες, πρέπει να τις συζητούν όταν τα παιδιά ΔΕΝ τους ακούνε. Μπροστά στα παιδιά πρέπει να συμφωνούν.

Πολύ βοηθητικό και ωφέλιμο άρθρο

Εαν οι γονεις δεν ειναι ΕΝΑ , τα μικρα οχι μονο μπερδευονται , αλλα κοιτουν να δουν κ που τα παιρνει να περασει το δικο τους.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!