Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

kid with post-its all over him

Η σχολική χρονιά έχει ήδη αρχίσει και οι περισσότεροι γονείς συμπληρώνουν το παζλ της καθημερινότητας των παιδιών τους με εξωσχολικές δραστηριότητες: Αγγλικά, γερμανικά, καράτε, τένις, κολύμπι, κιθάρα, μπαλέτο ή στίβος; Οι επιλογές είναι άπειρες, αρκεί να υπάρχει χρόνος (και χρήμα). Δεν είναι όμως ο χρόνος και το χρήμα τα μόνα κριτήρια που θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε την ατζέντα των δραστηριοτήτων. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να κάνετε επιλογές τις οποίες θα μπορέσετε να αγκαλιάσετε οικογενειακώς.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ

Η ηλικία του μικρού πολυπράγμονα παίζει μεγάλο ρόλο στο είδος αλλά και στο πλήθος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Μη βιάζεστε να γεμίσετε το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού σας με πολλές δραστηριότητες, αν δεν ανταποκρίνονται στις δεξιότητες που έχει αποκτήσει ως τότε. Οι πιθανότητες να απογοητευτεί και να εγκαταλείψει είναι πολύ μεγάλες. Επιπλέον, στις μικρές ηλικίες τα παιδιά χρειάζονται αρκετό χρόνο για παιχνίδι και χαλάρωση. Μην τους το στερήσετε.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ…

Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα με τι θέλει να ασχοληθεί στον ελεύθερο χρόνο του από το ίδιο το παιδί. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει να ξεκινούν και να τελειώνουν από τις επιθυμίες και τα ταλέντα του ίδιου. Κάποια παιδιά λατρεύουν τη ζωγραφική, άλλα το καράτε, άλλα το ποδόσφαιρο και άλλα το μπαλέτο. Μην προβάλλετε στα παιδιά σας δικές σας επιθυμίες και απωθημένα. Επίσης, μη βασίζετε τις επιλογές σε στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο του παιδιού σας, μπορεί η κόρη σας να τρελαίνεται για ποδόσφαιρο και ο γιος σας για βιολί. Σεβαστείτε τις επιλογές τους.

ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ;

Η απόσταση του χώρου όπου συμβαίνει η δραστηριότητα που έχετε επιλέξει παίζει μεγάλο ρόλο, όσο και αν θέλετε να την αγνοήσετε στην αρχή. Αν χρειάζεστε πολλή ώρα για να μεταφέρετε το παιδί σας στο γήπεδο ή στο ωδείο, θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλετε να το αποφύγετε με κάθε τρόπο. Επιπλέον, αν το παιδί σας είναι μικρό, πιθανότατα να αποκοιμιέται στη διαδρομή, γεγονός που θα ανατρέπει ολόκληρο το πρόγραμμά του.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

KIDS DOING CRAFTS

Σταθμίστε τα οφέλη της εξωσχολικής δραστηριότητας με τις δεξιότητες του παιδιού σας που θέλετε να ενδυναμώσετε. Τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνουν τη φυσικη κατάσταση, προάγουν το ομαδικό πνεύμα και την κοινωνικότητα και διδάσκουν πειθαρχία. Τα ατομικά από την άλλη χτίζουν την αυτοπεποίθηση και βοηθούν στη συγκέντρωση. Εκτός από τα αθλήματα, για τα παιδιά σας μπορείτε να επιλέξετε μουσική, θέατρο, ζωγραφική, με σκοπό να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

ΜΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο εξωστρεφή και ανθεκτικά σε πληθώρα δραστηριοτήτων. Κάποια δεν είναι έτοιμα από μικρά για όλα αυτά που εμείς οι γονείς τους φανταζόμαστε, κάποια κουράζονται ευκολότερα. Εμείς οι γονείς πρέπει να έχουμε μάτια μας ανοιχτά απέναντι στις ενδείξεις ότι το παιδί μας πιέζεται ή ότι το πρόγραμμά του είναι υπερβολικά φορτωμένο. Μερικές από αυτές είναι:

  • Φαίνεται πάντα βιαστικό
  • Είναι αγχωμένο
  • Νιώθει ότι δεν προλαβαίνει
  • Διαμαρτύρεται συχνά για κάποιες δραστηριότητες λέγοντας ότι δεν τις θέλει ή δείχνει ότι βαριέται να κάνει μια εργασία ή την αφήνει μισοτελειωμένη.
  • Μελετά βιαστικά και επιπόλαια τα μαθήματά του.
  • Δεν προλαβαίνει να βγει έξω να συναντήσει τους φίλους του, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πολλές πιθανότητες το πρόγραμμα του παιδιού να είναι υπερβολικά φορτωμένο, γι’ αυτό χρειάζεται να αξιολογήσετε την κατάσταση και να εκτιμήσετε αν είναι πραγματικά παραγωγικό. Σκεφτείτε ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι σημαντικές, καθώς εμπλουτίζουν το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών και προσφέρουν ευκαιρίες να εξασκηθούν και να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Χρειάζεται, όμως, το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων να είναι τέτοιο, που να αφήνει στο παιδί αρκετό χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι και επαφή με το γονιό, καθώς ο ελεύθερος χρόνος και το ελεύθερο παιχνίδι συμβάλουν στην ψυχολογική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Και αυτό γιατί κατά τον ελεύθερο χρόνο το παιδί έχει την ευκαιρία να ονειροπολήσει, να χαλαρώσει, να επεξεργαστεί αυτά που έχει μάθει και να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο σε αυτά που του τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Προσπαθήστε λοιπόν να κρατήσετε μια χρυσή ισορροπία για να έχετε δραστήρια αλλά και ήρεμα και ξεκούραστα παιδιά.

Sensitive Kids

H υπεροχή είναι στην απλότητα!

Γνωρίστε την ολοκληρωμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση της παιδικής επιδερμίδας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Ολα με μέτρο!! μην πιεζετε τα παιδια!!!

Είναι καλό να έχουν κάποια ασχολία..! Ανάλογα με το χαρακτήρα του υπάρχει και η δραστηριότηταδερφή που του ταιριάζει..

Όταν έρθει η ώρα.. Ότι και αν θέλει! Έτσι κι αλλιώς όταν μεγαλώσουν θα είναι μέσα στο άγχος, δεν υπάρχει λόγος να τρέχουν από μικρά και να μην χαρούν την παιδική τους ηλικία!

Συμφωνώ απόλυτα!Δεν είναι σωστό να φορτώνουμε στα παιδιά πολλές δραστηριότητες μαζί.Αφήνουμε να επιλέξουν μόνοι τους.Εξάλλου η πίεση δεν βγαίνει σε καλό!


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Good

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!