mom baby breastfeeding

Εάν θηλάζετε, είναι πολύ πιθανό να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον αποθηλασμό.

 Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Ο αποθηλασμός θα αναστατώσει το παιδί;

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον αποθηλασμό  και το πώς να κάνετε τη διαδικασία  πιο ομαλή για εσάς και το παιδί σας.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τον αποθηλασμό;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση – και θηλασμό σε συνδυασμό με στερεές τροφές μέχρι τουλάχιστον το πρώτο έτος. Συνιστάται ο θηλασμός εφόσον εσείς και το μωρό σας μπορείτε και επιθυμείτε.

Πότε θα ξεκινήσετε τον αποθηλασμό του παιδιού σας είναι μια προσωπική απόφαση. Είναι συχνά πιο εύκολο να ξεκινήσετε όταν το ίδιο το μωρό ξεκινήσει τη διαδικασία. Αλλαγές στον θηλασμό που οδηγούν σε ενδεχόμενο αποθηλασμό συχνά ξεκινούν φυσικά στην ηλικία των 6 μηνών, όταν συνήθως εισάγονται στερεές τροφές. Μερικά παιδιά αρχίζουν να αναζητούν άλλες μορφές διατροφής στην ηλικία περίπου του 1 έτους. Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά τρώνε συνήθως μια ποικιλία στερεών τροφών και είναι σε θέση να πίνουν από ένα εκπαιδευτικό ποτήρι. Άλλα παιδιά ξεκινούν τον αποθηλασμό στη νηπιακή ηλικία, όταν πια αρχίζουν να περπατούν και δε είναι πρόθυμα να καθίσουν ακίνητα, όσο διαρκεί ο θηλασμός.

Μπορείτε επίσης να αποφασίσετε πότε θα ξεκινήσετε μόνοι σας τη διαδικασία αποθηλασμού. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το να ακολουθήσετε το φυσικό προβάδισμα του παιδιού σας – αλλά μπορεί να επιτευχθεί με προσοχή και ευαισθησία.

Όταν αρχίσετε να αποθηλάζετε το μωρό σας από το στήθος, εστιάστε στις ανάγκες του καθώς και στις δικές σας. Μη συγκρίνετε την κατάστασή σας με αυτήν των άλλων οικογενειών και επανεξετάσετε τυχόν πλάνα αποθηλασμού που μπορεί να είχατε ορίσει όταν ήσασταν έγκυος ή όταν το μωρό σας ήταν νεογέννητο. Ακολουθήστε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας.

Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές που δεν θα ήταν έξυπνο να ξεκινήσετε τον αποθηλασμό;

Εξετάστε το ενδεχόμενο καθυστέρησης του αποθηλασμού εάν:

Ανησυχείτε για αλλεργίες. Εάν εσείς ή ο πατέρας του παιδιού σας έχετε τροφικές αλλεργίες, σκεφτείτε να καθυστερήσετε τον αποθηλασμό έως ότου το παιδί σας συμπληρώσει το 1ο έτος. Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση ενός παιδιού σε πιθανά αλλεργιογόνα παράλληλα με το θηλασμό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Συμβουλευτείτε τον Παιδίατρο σας.

Το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά. Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο ή βγάζει δοντάκια, αναβάλλετε τον αποθηλασμό μέχρι να αισθανθεί καλύτερα. Καλό είναι επίσης να τον αναβάλλετε εάν εσείς δεν αισθάνεστε καλά στην υγεία σας. Έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας όταν νοιώθετε κι οι δύο καλά. Συμβουλευτείτε τον Παιδίατρο σας.

Μια σημαντική αλλαγή συνέβη. Αποφύγετε τον αποθηλασμό κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αλλαγής. Για παράδειγμα, αν η οικογένειά σας μετακόμισε πρόσφατα ή η κατάσταση της φροντίδας των παιδιών σας έχει αλλάξει, αναβάλλετε τον αποθηλασμό για όταν τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

newborn bath

Εάν το μωρό σας δυσφορεί με τη διαδικασία αποθηλασμού, σκεφτείτε να δοκιμάσετε ξανά σε έναν ή δύο μήνες.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τον αποθηλασμό;

Μπορείτε να ξεκινήστε με το να παραλείψετε ένα θηλασμό την ημέρα, συνήθως τις μεσημεριανές ώρες, μετά από ένα γεύμα με στερεό φαγητό. Εκείνη την ώρα προτείνεται να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας με μια άλλη δραστηριότητα ή ένα παιχνίδι. Με την παράλειψη του θηλασμού, σιγά-σιγά και ανάλογα με το πόσο καιρό και πόσο συχνά θηλάζετε,θα οδηγηθείτε στη σταδιακή μείωση της παραγωγής γάλακτος.

Πρέπει να αρνηθώ τον θηλασμό κατά τη διαδικασία αποθηλασμού;

Η άρνηση του θηλασμού, όταν το παιδί σας θέλει να θηλάσει, αυξάνει το ενδιαφέρον του. Εάν το παιδί σας θέλει να θηλάσει, προχωρήστε. Συνεχίστε όμως να αποσπάτε την προσοχή του με νέα τρόφιμα, δραστηριότητες ή ακόμα και μια αγκαλιά με το αγαπημένο του ζωάκι, τις ώρες του θηλασμό.

Τι γίνεται με τη διατροφή μετά τον αποθηλασμό;

Εάν αποθηλάσετε το παιδί σας πριν από την ηλικία του 1ου έτους, χρησιμοποιήστε υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, που θα σας προτείνει ο παιδίατρος. Μη δίνετε φρέσκο γάλα στο παιδί σας μέχρι τα πρώτα γενέθλιά του.

Μπορείτε να αποθηλάσετε το παιδί σας χρησιμοποιώντας μπουκάλι και στη συνέχεια ένα εκπαιδευτικό ποτήρι ή απευθείας με ποτήρι. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, επιλέξτε μια στιγμή που το παιδί δεν πεινάει πολύ και μπορεί να έχει περισσότερη υπομονή.

Πόσο χρόνο χρειάζεται ο αποθηλασμός;

Ο αποθηλασμός μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Ακόμα και αφού αποθηλάσετε με επιτυχία το παιδί σας, μπορεί να συνεχίσετε να θηλάζετε το πρωί ή πριν τον βραδινό ύπνο, για να διατηρήσετε το αίσθημα εγγύτητας.

Ο θηλασμός είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία. Μπορεί να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά ακολουθώντας μια σταδιακή προσέγγιση και προσφέροντας πολλή αγάπη  μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει μια ομαλή μετάβαση.

 

**Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής είναι ιδανικός για το μωρό σας. Όταν ο θηλασμός είναι αδύνατος ή δεν επαρκεί συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για την εισαγωγή στη διατροφή του μωρού σας βρεφικού γάλακτος. Η έναρξη διατροφής με μπιμπερό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θηλασμό.

  1. Spencer J. Common problems of breastfeeding and weaning. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Jan. 25, 2019.
  2. Lawrence RA, et al. Weaning. In: Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. 8th ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed Jan. 25, 2019.
  3. Younger Meek J, et al. New Mother’s Guide to Breastfeeding. 3rd ed. New York, N.Y.: Bantam Books; 2017.
  4. Your guide to breastfeeding. The National Women’s Health Information Center. https://www.womenshealth.gov/patient-materials/resource/guides. Accessed Jan. 25, 201