Δεκάδες οι παραλλαγές της περίφημης Κις Λορέν (Quiche Lorraine), της αλμυρής τάρτας με γέμιση από αβγά, κρέμα γάλακτος και προσθήκη μπέικον. Εμείς όμως, διαλέξαμε την πιο ανάλαφρη και νόστιμη εκδοχή της που παρασκευάζεται πανεύκολα. Ας δούμε όμως πρώτα, από πού ξεκίνησε η κλασική Κις Λορέν, για να γίνει διάσημη στα μήκη και τα πλάτη της γης.

Από τον Γαλλικό βορρά στα σπίτια του κόσμου και στα ακριβότερα εστιατόρια

Με όνομα γαλλικό αλλά και όχι ακριβώς: παρ’ ότι παραπέμπει στη Λωρραίνη, η Κις Λορέν έχει στην πραγματικότητα τις ρίζες της στη γερμανική γαστρονομική κουλτούρα (το όνομα quiche προέρχεται από τη γερμανική λέξη küchen που σημαίνει κέικ) αφού η περιοχή αυτή, όπως και η Αλσατία, βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας. Είναι μια τάρτα με απλά υλικά και αγροτικές καταβολές που αρχικά παρασκευαζόταν με βάση από ψωμί (ό, τι περίσσευε από τα αρτοποιεία) και ψηνόταν σε μαντεμένια σκεύη, για να φτάσει στη σημερινή της ζύμη «θρυμματισμένου» τύπου από αλεύρι και βούτυρο (πατ μπριζέ).  Καθώς περιέχει υλικά που λίγο-πολύ βρίσκονται σε κάθε σπίτι, έγινε γρήγορα δημοφιλής στα οικογενειακά μενού αλλά βρήκε τη θέση της και σε ξακουστά ρεστοράν, γαλλικά και όχι μόνο.

Η «πειραγμένη» συνταγή τής δίνει…. άλλον αέρα

Κυριολεκτικά, αφού αν φτιάξετε την Κις Λορέν με σφολιάτα στη βάση αντί για την παραδοσιακή πατ μπριζέ, θα έχετε μια αέρινη υφή με γεύση που δεν υπολείπεται νοστιμιάς. Πάρ’τε λοιπόν χαρτί και μολύβι και σημειώστε πώς θα παραλλάξετε την ιστορική συνταγή.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

KIDS DOING CRAFTS

 

Κις Λορέν με σφολιάτα

για το κολατσιό, το brunch, το απογευματινό σνακ ή ως ορεκτικό πριν το μεσημεριανό

Υλικά: 

  • 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας
  • 3 αβγά
  • 1 + 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα + 2 κ.γ. γάλα
  • 300 γρ. καπνιστό μπέικον
  • 150 γρ. τριμμένο τυρί Έμμενταλ
  • Αλατοπίπερο
  • Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

  • Βγάζετε τη σφολιάτα από την κατάψυξη τουλάχιστον μισή ώρα πριν φτιάξετε την Κις Λορέν και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 250°C.
  • Τοποθετείτε σε ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. ένα αντικολλητικό χαρτί.
  • Ξεδιπλώνετε απαλά το φύλλο με τη ζύμη σφολιάτας στο ταψί και τρυπάτε τη ζύμη με ένα πιρούνι, για να απελευθερώνεται ο καυτός αέρας όσο ψήνεται η Κις.
  • Ψήνετε το φύλλο για 10΄, μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.
  • Φτιάχνετε τη γέμιση: τηγανίζετε το μπέικον σε δυνατή φωτιά και το στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι για να βγάλει το πολύ λίπος του, ώστε αφενός να μην κάνει το φύλλο της σφολιάτας να «πανιάσει» αφετέρου να μη βαρύνει γευστικά τη συνταγή.
  • Χτυπάτε τα αβγά και την κρέμα γάλακτος σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτετε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνετε στο μείγμα και το αλατοπίπερο/μοσχοκάρυδο.
  • Απλώνετε το τηγανισμένο και καλά στραγγισμένο μπέικον ομοιόμορφα στο προψημένο φύλλο σφολιάτας. Περιχύνετε το μείγμα αβγών, κρέμας γάλακτος και γάλακτος και πασπαλίζετε τον χυλό με το τριμμένο Έμμενταλ.
  • Ψήνετε την Κις Λορέν στους 250°C για περίπου 25΄. Για να δείτε αν ψήθηκε, την τρυπάτε με ένα πιρούνι και αν βγει στεγνό, η Κις είναι έτοιμη. Αν την αφήσετε να ψηθεί λίγο παραπάνω, για να γίνει πιο τραγανή, προσοχή να μην καεί στην επιφάνεια.

Παραλλαγμένη αλλά ονειρεμένη η Κις Λορέν σας και… φήμες λένε πως θα βγει από τον φούρνο σας πάνω από μία φορά!