Βαρετά, ενοχλητικά τραγούδια με ανόητους στίχους; Μπορεί για εσάς. Όχι όμως και για το 2χρονο ή 3χρονο αγγελούδι σας που τα ακούει ξανά και ξανά και ευχαριστιέται με την ψυχή του να τα τραγουδάει και να τα χορεύει. Γιατί τελικά τα νήπια έχουν εμμονή με μουσικές που οι γονείς δεν αντέχουν ούτε δευτερόλεπτο να ακούν;

Τα 5 χαρακτηριστικά των τραγουδιών που αγαπούν τα νήπια 

  1. Είναι «πιασάρικα»: και στον ρυθμό και στον στίχο. Είναι τραγούδια με εύκολη, «ανεβαστική» μελωδία και με γνωστές, αναγνωρίσιμες λέξεις.
  2. Τα τραγουδάς όπως θες: θυμάστε το γνωστό τραγουδάκι που απαριθμεί τα ζώα στη φάρμα του γερο-Mc Donald; Τα παιδιά το λατρεύουν γιατί είναι εύκολο να προτείνουν τα ίδια έναν νέο ήχο ζώου, ακόμα κι αν δεν υπάρχει στο τραγούδι.
  3. Έχουν συνέχεια επαναλήψεις (στίχου/μελωδίας): επαναλαμβάνοντας συνέχεια την ίδια ομοιοκαταληξία των στίχων, τα παιδιά ενισχύουν τη μνήμη τους και νιώθουν ότι μπορούν να ελέγξουν την αφήγηση του τραγουδιού. Πολλές φορές μάλιστα, αλλάζουν τους στίχους με άλλους, δικής τους έμπνευσης, με μια «επαναστατική» διάθεση δημιουργικότητας και κυριαρχίας επί του τραγουδιού.
  4. Σχετίζεσαι εύκολα με το θέμα τους: «η αγαπημένη μουσική των παιδιών περιστρέφεται γύρω από νοήματα τα οποία μπορούν να καταλάβουν ή να ταυτιστούν μαζί τους. Η εγγονή μου που είναι 2 ετών και 4 μηνών αγαπά το γνωστό τραγούδι με το Μωρό Καρχαρία γιατί είναι η ίδια μωρό και γιατί το θέμα του είναι η οικογένεια που αποτελεί κάτι οικείο στα παιδιά1», υποστηρίζει ο δρ. Eugene V. Beresin, M.D., παιδοψυχίατρος και διευθύνων σύμβουλος του «Clay Center for Healthy Minds» στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
  5. Έχουν μια «κατεργαριά»: τα παιδιά γενικά αγαπούν τις πονηριές και τις αταξίες. Αν αυτές βρίσκονται και στα τραγουδάκια, τότε ακόμα καλύτερα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή μουσικής του St. Olaf College, Louis Epstein, «τα παιδιά αγαπούν τα τραγούδια που έχουν λίγη ανοησία, λίγη ανυπακοή και λίγη ενοχλητικότητα ή μια μίξη των 3! Είναι κάτι που τα ενδιαφέρει1».

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

shy kid

Είδατε που τίποτα τελικά δεν είναι τυχαίο, όταν μιλάμε για παιδί και μουσική; Την επόμενη φορά που το αγγελούδι σας ξεφαντώνει στο σαλόνι με το πιο ανυπόφορο τραγούδι του πλανήτη, πριν αναρωτηθείτε «πώς γίνεται;», δείτε αν «κουμπώνουν» στο τραγούδι τα 5 παραπάνω κριτήρια. Κι αν έχετε 5απλό check, τέλος η απορία… ίσως και η ησυχία! Καλή διασκέδαση!

  • https://www.nytimes.com/2020/04/15/parenting/music-for-children.html