little girl with hands up

Η νέα σχολική χρονιά είναι ήδη εδώ και ήρθε η ώρα της προετοιμασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα του σχολείου. Αυτή η εποχή του χρόνου επηρεάζει σημαντικά και με διάφορους τρόπους τον προγραμματισμό και την ηρεμία της οικογένειας. Άλλες φορές με άγχος και άλλες με ενθουσιασμό, γονείς και παιδιά αναμένουν την έναρξη της σχολική χρονιάς και την επιστροφή στα θρανία. Παρακάτω θα βρείτε 8 πράγματα που μπορείτε να κάνετε τις πρώτες μέρες του σχολείου ώστε να ξεκινήσετε τη νέα σχολική χρονιά με περισσότερη οργάνωση και οικογενειακή ηρεμία.

1. Κάντε ένα γρήγορο πέρασμα την ύλη της προηγούμενης τάξης

Ξεσκονίστε τα βιβλία και τα τετράδια της προηγούμενης χρονιάς. Διαβάστε τις πιο σημαντικές σημειώσεις που κρατήσατε από πέρυσι. Στην ενότητα Σχολείο από το σπίτι βρείτε και κατεβάστε το βιβλίο με τις ασκήσεις εμπέδωσης και επανάληψης από την προηγούμενη τάξη. Αυτή η γρήγορη επανάληψη στα βασικά μαθήματα θα βοηθήσει το παιδί να μπει γρήγορα στο κατάλληλο πλαίσιο σχολικής εργασίας και θα το γεμίσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τα μαθήματα της επόμενης τάξης.

2. Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα της νέας τάξης

Αναζητήστε και βρείτε ηλεκτρονικά ή έντυπα τα βιβλία της νέας τάξης. Ανοίξτε τα περιεχόμενα και δείτε μαζί με το παιδί τις θεματικές περιοχές πάνω στις οποίες θα δουλέψετε τη νέα χρονιά. Ξεφυλλίστε τα βιβλία και συζητήστε για τα θέματα και τις ενότητες που σας έκαναν εντύπωση. Αυτή η διαδικασία θα μειώσει το άγχος για το άγνωστο των νέων μαθημάτων και θα δώσει μια γενική εικόνα στο παιδί για το τι να περιμένει.

3. Αναζητήστε τα βιβλία-βοηθήματα που χρειάζεστε

Προγραμματίστε μια βόλτα σε κάποιο βιβλιοπωλείο και αναζητήστε μαζί με το παιδί τα βιβλία-βοηθήματα που θα σας ενισχύσουν κατά τη διάρκεια της μελέτης στο σπίτι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μπορείτε να βρείτε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο δικό σας στυλ μελέτης. Επίσης για τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού όπου υπάρχουν μαθήματα όπως η Ιστορία, η Γεωγραφία, η Φυσική κ.α., μπορείτε να επισκεφτείτε παιδικές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία με σκοπό να βρείτε μυθιστορήματα και άλλα λογοτεχνικά βιβλία που πραγματεύονται θεματικές περιοχές των μαθημάτων αυτών. Αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει ευχάριστα και θα εμπλουτίσει την εμπειρία της μελέτης στο σπίτι.

4. Αναζητήστε μερικά όμορφα νέα χαρτικά-σχολικά είδη

Προχωρώντας σε πιο πρακτικά θέματα, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν επιστρέψετε στο σχολείο είναι να επενδύσετε σε κάποια νέα χαρτικά-σχολικά είδη. Συγκεντρώστε μαζί με το παιδί τα υλικά που έχετε ήδη και δείτε τι θα μπορούσατε και τι χρειάζεται να αντικαταστήσετε με καινούργια. Η αγορά των νέων χαρτικών και σχολικών ειδών είναι μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για το παιδί. Θυμηθείτε οι αγορές αυτές να γίνουν με μέτρο, προγραμματισμό και λίστα, ώστε να μη ξεφύγετε από τον οικονομικό σας προϋπολογισμό. Εντάξτε στη λίστα σας νέα σημειωματάρια, στυλό, μολύβια, ξύστρες, γόμες, χάρακες και οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο και να κάνει την καθημερινή μελέτη πιο ευχάριστη.

5. Ελέγξτε την ντουλάπα του παιδιού

Προφανώς δε θα θέλατε να σηκωθείτε το πρωί για το σχολείο και για να διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα ρούχα του παιδιού έχουν τρύπες ή δεν του κάνουν πια. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να ελέγξετε τη ντουλάπα και να δείτε τι σας λείπει. Ρούχα, παπούτσια, μπουφάν και άλλα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιεί το παιδί καθημερινά στο σχολείο πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Να θυμάστε ότι το φθινόπωρο είναι εδώ και ο χειμώνας κοντά μας, οπότε θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη μέριμνα για τα απαραίτητα. Μπουφάν, αδιάβροχα, ομπρέλες, γαλότσες, γάντια, σκουφιά και κασκόλ θα πρέπει να ελεγχθούν και να αντικατασταθούν εάν κρίνεται απαραίτητο.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family having fun

6. Ετοιμάστε τη σχολική τσάντα

Βεβαιωθείτε ότι η σχολική τσάντα είναι καθαρή και εξοπλισμένη με όλα όσα χρειάζεστε. Αυτή είναι επίσης η στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι η σχολική τσάντα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού και της τάξης. Τυχόν φθαρμένα λουριά ή τρύπες θα χειροτερέψουν όταν η τσάντα γεμίσει με βαριά βιβλία, οπότε τώρα είναι η ώρα να την επιδιορθώσετε ή να την αντικαταστήσετε, αν χρειαστεί. Επίσης θυμηθείτε να ελέγξετε το παγούρι για το νερό, το ταπεράκι για το κολατσιό και το μαγειρικό σκεύος για το φαγητό στο ολοήμερο.

7. Προετοιμάστε το χώρο μελέτης του σπιτιού σας

Εάν το δωμάτιο έμεινε αρκετό καιρό ακατάστατο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τακτοποιήστε το και ετοιμάστε τον χώρο μελέτης έτσι ώστε να γίνεται με άνεση και χωρίς περισπασμούς η μελέτη των μαθημάτων. Καθαρίστε το γραφείο, τακτοποιήστε τους φακέλους και τα βιβλία και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές για να το κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερο και λειτουργικό. Για παράδειγμα, αν βρίσκετε τον χώρο λίγο σκοτεινό, επενδύστε σε ένα νέο φωτιστικό γραφείου για ευκολότερη μελέτη. Μικρές αλλαγές όπως αυτή μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στο πόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να μελετήσει το παιδί σας.

8. Δημιουργήστε συμφωνίες και λάβετε αποφάσεις

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι η ιδανική στιγμή για να τεθούν σε εφαρμογή κάποιες βασικές συμφωνίες με το παιδί σας.  Με συμμέτοχο το παιδί, δημιουργήστε ένα σύνολο συμφωνιών και στόχων για το επόμενο έτος. Συμφωνήστε λοιπόν στα πράγματα που πρόκειται να κάνετε διαφορετικά για να διασφαλίσετε ότι η σχολική χρονιά θα κυλήσει ομαλά και με καλές σχολικές επιδόσεις όλο το χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πράγματα όπως το να ξυπνάτε νωρίτερα ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για μελέτη, να χρησιμοποιείτε πιο παραγωγικά τα μεσημεριανά σας διαλείμματα και να αφιερώνετε χρόνο κάθε εβδομάδα για μια μικρή επανάληψη.

Ξεκινήστε τη χρονιά όπως θέλετε να συνεχίσετε και θα αποκτήσετε μερικές εξαιρετικές συνήθειες που θα σας επιτρέψουν να έχετε τις επιδόσεις που θα θέλατε. Να θυμάστε πως το παιδί σας είναι μοναδικό και σας χρειάζεται δίπλα του σε κάθε νέο του βήμα για να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Εφαρμόστε τα παραπάνω και να είστε σίγουροι πως θα κάνετε μια εξαιρετική αρχή σε αυτή τη νέα επιστροφή στα θρανία.

Καλή σχολική χρονιά!

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.