divorced parents with children

Μετά από έναν χωρισμό, πολύ συχνά το κλίμα ανάμεσα στους δύο γονείς είναι «ψυχροπολεμικό». Για να καταφέρουν να συνεργαστούν με τρόπο ωφέλιμο για τα παιδιά τους πρωτίστως αλλά και για τη δική τους ψυχική ηρεμία και διατήρηση αξιοπρέπειας, ακολουθούν 10 βοηθητικές συμβουλές.

 

1. Δείτε τη σχέση σας ως επαγγελματική.

Αν δεν υπάρχουν συναισθηματικοί δεσμοί μεταξύ σας, χειριστείτε τις συναντήσεις ως χωρισμένοι γονείς σαν να επρόκειτο για εργασιακό meeting. Στις συναντήσεις αυτές είναι όλοι ευγενικοί, επικοινωνούν με αμεσότητα εκφράζοντας ευθέως το ζητούμενο και αφήνουν στην άκρη τα αρνητικά vibes, ακόμα και αν δεν τρέφουν εγκάρδια συναισθήματα για τον συνομιλητή τους. Μπορεί να είναι λιγάκι αμήχανο αλλά θα σας προστατεύσει από εντάσεις.

2. Δώστε στον άλλο γονιό το «τεκμήριο της αθωότητας».

Το να είστε προκατειλημμένοι ο ένας με τον άλλον, πριν από κάθε σας συνάντηση δεν θα βοηθήσει. Πριν κάνετε εκ των προτέρων δεύτερες σκέψεις, σκεφτείτε πως ίσως εκπλαγείτε ευχάριστα από όσα θα ακούσετε.

3. Εστιάστε μόνο στο τι είναι στο χέρι σας να ελέγξετε.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τι θα πει ή τι θα κάνει ο/η πρώην σύζυγός σας. Το να χάνετε ενέργεια αναλογιζόμενοι το «γιατί είπε o/η πρώην σύζυγος το τάδε» ή «τι κίνητρο έχει για να κάνει το δείνα» αφενός είναι άσκοπο και εξουθενωτικό αφετέρου θα σας βάλει σε ένα ανελέητο «κυνήγι» πληροφοριών που απλώς θα σας γεμίσει περισσότερο άγχος. Αυτό που ωφελεί, είναι να διοχετεύσετε την ενέργειά σας στις άμεσες ανάγκες σας ή σε ζητήματα που χρειάζεται να διευθετήσετε οι δυο σας σε σχέση με τα γονεϊκά σας καθήκοντα.

4. Αντί να κάνετε δηλώσεις, κάντε ερωτήσεις.

Οι δηλώσεις, ειδικά όταν γίνονται σε κλίμα έντασης, μπορεί να ερμηνευτούν ως απαιτήσεις. Αντίθετα, δοκιμάζοντας την προσέγγιση των ερωτήσεων, καλλιεργείτε ένα πιο ευνοϊκό «έδαφος» συζήτησης. Μπορείτε για παράδειγμα, να πείτε: «Είσαι διατεθειμένος/η να…;» ή «μπορούμε να προσπαθήσουμε να…;»

5. Προσέξτε τη γραπτή επικοινωνία.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

chicken

Πολύ συχνά τα sms δημιουργούν παρεξηγήσεις ανάμεσα στους χωρισμένους γονείς, αφού στον γραπτό λόγο δεν μπορεί να ανιχνευθεί ο τόνος που ειπώθηκε κάτι. Κάποιες λέξεις μπορούν να εκληφθούν ως ειρωνικές, επιθετικές κ.λπ. χωρίς να υπάρχει αυτός ο σκοπός, δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις στον παραλήπτη. Για τις πιο αναλυτικές και «δύσκολες» κουβέντες σας, προτιμήστε καλύτερα την προφορική επικοινωνία.

6. Όταν παραλαμβάνετε το παιδί από το σπίτι του άλλου γονιού, τηρήστε τους κανόνες ευγένειας.

Μην κορνάρετε για να βγει/ουν το/α παιδί/ά αλλά και μην μπαίνετε στο σπίτι, αν δεν σας προσκαλέσει ο άλλος γονιός. Είναι επίσης σημαντικό να είστε πάντα στην ώρα σας, όταν παραλαμβάνετε και όταν παραδίδετε τα παιδιά.

7. Αν χρειαστεί να αλλάξετε το πρόγραμμα που αφορά τον χρόνο σας με το παιδί/τα παιδιά, ενημερώστε τον άλλο γονέα έγκαιρα.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής δημιουργούν αποσυντονισμό και εντάσεις και δημιουργούν κλίμα αναξιοπιστίας.

8. Μη χρησιμοποιείτε το «σου», όταν μιλάτε στον άλλο γονιό για το παιδί σας αλλά ούτε και όταν μιλάτε στο παιδί για τον άλλο γονιό.

«Το παιδί σου», «ο μπαμπάς σου», «η μαμά σου», δημιουργούν αυτομάτως αποστασιοποίηση και εχθρότητα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Ακόμα και αν η δυναμική της οικογένειας έχει αλλάξει, χρειάζεται να υπάρχει μία αίσθηση συνοχής.

9. Μετατοπίστε το focus σας στο μέλλον.

Μια μέρα, εσείς και ο πρώην σύζυγός σας μπορεί να αποκτήσετε εγγόνια. Έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας και χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία, ώσπου να εξομαλυνθεί η κατάσταση, να πέσουν οι τόνοι και να γιατρευτούν οι πληγές.

10. Κατανοήστε και οι δύο το αυτονόητο.

Δεν θα βλάψει το διαζύγιο τα παιδιά σας αλλά η αντίδρασή σας απέναντι στο διαζύγιο η οποία μπορεί βλάψει τον τρόπο που θα «ανακάμψουν» από αυτό.