New parent with newborn

Πριν από καθετί πρωτόγνωρο, πάντα πλάθουμε με τον νου πώς θα είναι τα πράγματα. Πόσο μάλλον όταν αυτό το πρωτόγνωρο είναι η απόκτηση ενός παιδιού! Ποια είναι συνήθως αυτά που περιμένουν να συμβούν όσοι ετοιμάζονται να αποκτήσουν μωρό και τι συμβαίνει στ’ αλήθεια;

 

Οι νέοι γονείς πιστεύουν πως…

1.  …δεν θα έχουν πια καθόλου χρόνο (ή μήπως χρόνο όπως τον γνώριζαν ως τώρα;). Θα έχετε ακούσει συχνά από νέους γονείς τη φράση: «δεν καταλάβαινα πως είναι να έχει η μέρα 24 ώρες, μέχρι που έκανα παιδί». Στην πραγματικότητα, όταν γίνεσαι γονιός δεν αλλάζει το ρολόι, απλώς ο χρόνος αποκτά άλλη υπόσταση και διάσταση και εμείς, ως γονείς, άλλη αντίληψη γύρω από αυτόν. Δεν υπάρχει πια η μέρα και η νύχτα, το σκοτάδι και το φως, η ώρα για δουλειά και η ώρα για χαλάρωση. Το 24ωρο «σπάει» απλώς σε κομμάτια χρόνου και σχεδόν όλα είναι αφιερωμένα στη φροντίδα του μωρού μας όμως αυτός ο χρόνος έχει άλλη πολύτιμη αξία. Ο δικός μας προσωπικός χρόνος περιορίζεται, αφού συρρικνώνεται μέσα σε λίγες στιγμές μέσα στη μέρα, όμως κάπως έτσι μαθαίνουμε όχι να επιμηκύνουμε τον χρόνο αφού αυτό δεν είναι εφικτό αλλά να τον «λυγίζουμε» (time bending theory) αλλάζοντας συνολικά τη ροή του. Ένα νέος γονιός που «λυγίζει» τον χρόνο δίνει χώρο να δημιουργήσει όμορφες μικρο-στιγμές με πράγματα που τον «γεμίζουν» και τον ευχαριστούν, ακόμα και αν φαινομενικά το 24ωρο δεν επαρκεί γι’ αυτά. Μέσα από μια αγκαλιά με τον/τη σύντροφό μας, μιλώντας για λίγο με μια αγαπημένη φίλη στο τηλέφωνο, απολαμβάνοντας ένα ωραίο, καλομαγειρεμένο γεύμα… κάνοντας οτιδήποτε μας προσφέρει ικανοποίηση επανεφευρίσκουμε τον χαμένο χρόνο και τον εκτιμάμε ιδιαιτέρως.

 

2. …δεν θα ξέρουν γιατί κλαίει το μωρό (όμως θα ξέρουν!). Μια πολύ συχνή σκέψη για όσους περιμένουν παιδί που όμως έχει πρακτικές λύσεις διαχείρισης. Οι λόγοι για τους οποίους κλαίνε τα νεογέννητα είναι συνήθως συγκεκριμένοι: έχουν βρέξει την πάνα τους, νυστάζουν ή είναι κουρασμένα, κρυώνουν ή ζεσταίνονται, πεινούν ή θέλουν να ρευτούν. Μέσα στις 6 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, μπορεί να εμφανίσουν και κολικούς που τους δημιουργούν ανησυχία και αποτελούν πηγή κλάματος. Φυσικά, θα υπάρξουν και φορές που το μωρό κλαίει για άγνωστο λόγο. Τις στιγμές εκείνες, θα χρειαστεί να καθησυχάσουμε το μωράκι με μια τρυφερή αγκαλιά, ένα στοργικό χάδι και τον γλυκό ήχο της φωνής μας να το παρηγορήσει, ώσπου να αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. Και κάπως έτσι, η δυσκολία που πιστεύαμε ότι θα έχουμε στο να κατευνάσουμε το κλάμα του παιδιού, παύει να μοιάζει με δυσκολία.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

chicken nuggets

 

3. …θα μιλούν μόνο μαμαδίστικα, μπαμπαδίστικα (λάθος! Θα μιλούν τη γλώσσα της αγάπης). «Να κάνουμε μαμ;» «Να πάμε άτα;» «Ή μήπως ώρα για γούτσου-γούτσου;». Ο ερχομός ενός μωρού ξυπνά στους γονείς πρωτόγνωρα συναισθήματα που εκδηλώνονται με εκφράσεις υπέρμετρης τρυφερότητας. Κι αν ανησυχούμε ότι θα γίνουμε λιγάκι «χαζογονείς» όταν έρθει το μωράκι, η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό. Λίγα παραπάνω μωρουδίστικα λόγια δεν θα αλλάξουν την ιδιοσυγκρασία μας ούτε θα αποδημήσουν τη στιβαρή προσωπικότητά μας. Απλώς θα μας χαρίσουν υπέροχες στιγμές ξεγνοιασιάς και σύνδεσης με το μωρό μας και θα ωφελήσουν τη γλωσσική του ανάπτυξη. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά πρόσφατες έρευνες* έδειξαν πως οι γονείς που μιλούν στο μωρό τους μαμαδίστικα δηλαδή σε υψηλότερο τόνο φωνής με μακρόσυρτες ή τραγουδιστές καταλήξεις, τα βοηθούν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους ως νήπια.

 

Αφηνόμαστε σε όλες τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το κεφάλαιο «παιδί και νέοι γονείς» χωρίς να προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς θα συμβεί όταν γεννηθεί το μωρό, και χαιρόμαστε κάθε στιγμή της γονεϊκότητας όπως έρθει, όπως μας αρέσει και όπως μας ταιριάζει.

 

 

* Infants’ brain responses to social interaction predict future language growth, Alexis N. Bosseler, Andrew N. Meltzoff, Steven Bierer, Elizabeth Huber, Julia C. Mizrahi, Eric Larson, Yaara Endevelt-Shapira, Samu Taulu, Patricia K. Kuhl, Science Direct, Parent coaching at 6 and 10 months improves language outcomes at 14 months: A randomized controlled trial, Naja Ferjan RamírezSarah Roseberry LytleMelanie FishPatricia K. Kuhl, Wiley Online Library.