«Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσω το “χάος” τόσο πιο εύκολα θα επανέλθει η πολυπόθητη αρμονία στο παιδικό δωμάτιο». Η λογική σκέψη που κάνετε, ως γονείς, βλέποντας διαρκώς τα παιχνίδια σκορπισμένα εδώ και εκεί και τα παιδιά απρόθυμα να τα μαζέψουν μετά το παιχνίδι. Πριν αφήσετε όμως τη «φούρια» σας να σας κυριεύσει, λειτουργήστε μεθοδικά και προγραμματισμένα, ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αισθητικά, πρακτικά και λειτουργικά. 5 από τα σημεία που συνήθως ξεφεύγουν στους γονείς στο θέμα οργάνωση παιχνιδιών και μετά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, είναι τα παρακάτω:

Σύγκριση με άλλες οικογένειες και άλλους χώρους

Μπορεί να είναι βοηθητικό να ρωτήσετε τους φίλους σας πώς οργάνωσαν το δωμάτιο των δικών τους παιδιών όμως το να αντιγράψετε ακριβώς ό, τι έκαναν ίσως σας εγκλωβίσει. Θυμηθείτε πως δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες προτιμήσεις στον όγκο και τις κατηγορίες των παιχνιδιών ούτε όλα τα παιδικά δωμάτια την ίδια διαρρύθμιση και τις ίδιες δυνατότητες χώρων αποθήκευσης. Επίσης δεν κάνουν όλες οι οικογένειες οργάνωση παιχνιδιών για τους ίδιους λόγους: άλλοι τακτοποιούν γιατί είναι υπέρμαχοι του μινιμαλισμού και του απλού τρόποι ζωής, άλλοι για να βρίσκουν εύκολα τι είναι πού, άλλοι για να απελευθερώσουν χώρο στο παιδικό δωμάτιο και άλλοι για όλους τους παραπάνω λόγους.

Υπερβολικό ξεκαθάρισμα

Πιθανότατα νιώθετε την ακατανίκητη επιθυμία να απαλλαγείτε από κάποια παιχνίδια που σας φαίνεται ότι πλεονάζουν (ειδικά αν το παιδί σας έχει χίλια δύο άλλα ίδια) ή που έχουν φθαρεί ή χαλάσει ή που τους λείπουν κομμάτια. Προτού τα πετάξετε/ανακυκλώσετε/δωρίσετε όλα όμως, ρωτήστε το παιδί ποια θα ήθελε οπωσδήποτε να κρατήσει, εξηγώντας του ότι το «τα θέλω όλα» δεν είναι δεκτή απάντηση. Καλύτερα να φυλάξετε για λίγο παραπάνω κάτι που ενδεχομένως είναι περιττό παρά να σας λείψει και να πρέπει να διαχειριστείτε κλάματα, παράπονα και διαρκή γκρίνια.

Δυσπρόσιτη αποθήκευση ή δύσχρηστα κουτιά

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids playing

Όσο και αν εξυπηρετεί χωροταξικά να φυλάξετε τα κουτιά με τα παιχνίδια στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, η μέθοδος αυτή «λειτουργεί» μόνο αν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να φτάσει το πιο ψηλό κουτί, να κατεβάσει τα υπόλοιπα της στοίβας και να έχει πρόσβαση σε αυτό που είναι χαμηλότερα. Το ίδιο ισχύει και για τα καπάκια των κουτιών. Θέλουν δύναμη και «κόλπο» για να ανοιγοκλείσουν ή απλώς γλιστρούν για να κουμπώσουν και να ξεκουμπώσουν; Τέτοιου είδους τεχνικές δυσκολίες μπορεί να αποθαρρύνουν το παιδί από το παιχνίδι, αν δεν υπάρχει πάντα η άμεση βοήθεια ενός ενήλικα.

Παράλειψη σεταρίσματος

Βιαστήκατε να αποθηκεύσετε το συναρμολογούμενο ελεφαντάκι και τώρα αναζητάτε εναγωνίως την ουρά του;  Για να μη βρεθείτε σ’ αυτή τη θέση, θυμηθείτε να σετάρετε κάθε παιχνίδι με όλα του τα εξαρτήματα, πριν το τοποθετήσετε στο κουτί ή το συρτάρι αποθήκευσης.

Μη εναλλαγή παιχνιδιών

Κρατάτε τα πιο αγαπημένα παιχνίδια εκτός αποθηκευτικών χωρών, ώστε να τα βρίσκει εύκολα το παιδί στην καθημερινότητα; Σωστή κίνηση. Θυμηθείτε μόνο σε τακτά διαστήματα να τα αντικαθιστάτε με άλλα παιχνίδια -από τα αποθηκευμένα- καθώς τα παιδιά βαριούνται εύκολα τα ίδια και τα ίδια.

Με ξεκάθαρο οργανωτικό πλάνο και συνετή διαχείριση των παιχνιδιών, χωρίς βιασύνη και σπασμωδικές κινήσεις, θα καταφέρετε να βάλετε ξανά σε τάξη το παιδικό δωμάτιο, έστω και αν πάρει λίγο χρόνο παραπάνω. Θυμηθείτε: η ποιότητα πάντα πάνω απ’ την ποσότητα! Καλά παιχνιδοσυμμαζέματα!