Jingerbread house

Φτιάχνουμε τη συνταγή που ξετρελαίνει τα μικρά παιδιά κάθε χρόνο στις γιορτές και βάζουμε στο σπιτάκι από μπισκότα πολλή αγάπη, μεράκι και φροντίδα, γιατί… πριν «γκρεμιστεί» στο στόμα μας, θα εξυπηρετήσει και σκοπούς διακόσμησης στο γιορτινό τραπέζι.

 

Κλασικό και αγαπημένο μπισκοτόσπιτο με τζίντζερ (gingerbread house)

 

Υλικά:

  • ½ κούπα λάδι καρύδας (αντί για βούτυρο)
  • ¾ κούπας μέλι
  • 4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 4 κ.γ κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κούπας καστανή ζάχαρη
  • 6 ½ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ¼ κούπας γάλα

Για το γλάσο που ενώσει τους «τοίχους» και θα διακοσμήσει πόρτες, παράθυρα και σκεπή

  • 4 ασπράδια αυγού, παστεριωμένα
  • 2 κούπες ζάχαρη άχνη

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Apple candies

Εκτέλεση:

  • Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι καρύδας, το μέλι, το τζίντζερ, την κανέλα και την καστανή ζάχαρη.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και όταν λιώσουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το λιωμένο μείγμα και το γάλα.
  • Με μία ξύλινη κουτάλα ή ένα μίξερ χειρός, ανακατεύουμε τη ζύμη καλά, μέχρι να γίνει σκληρή και κολλώδης.
  • Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή όλη νύχτα, για να «σφίξει».

Ψήσιμο

Φτιάχνουμε αρχικά τα κομμάτια του σπιτιού. Μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα κλασικό σχήμα gingerbread house (με τη φωτογραφία για οδηγό) ή να αντλήσουμε έμπνευση από άλλα σχέδια μπισκοτόσπιτου.

  • Για κάθε κομμάτι: Γεμίζουμε με ένα κουτάλι μία κούπα με τη ζύμη και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ώστε να έχει πάχος 1 –1 ½ εκ.
  • Κόβουμε το κομμάτι με το μαχαίρι και με οδηγό αυτό, φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια του σπιτιού, αφού τα ανοίξουμε με τον πλάστη (με την ίδια διαδικασία τοποθέτησης της ζύμης σε 1 κούπα).
  • Βάζουμε τα κομμάτια στο ψυγείο για μισή ώρα να «σφίξουν», ώστε να μην αλλάξουν σχήμα όταν ψηθούν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε τα μπισκότα από τζίντζερ για 15-20΄μέχρι οι άκρες τους να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μπορεί να χρειαστούμε δύο ή τρεις φουρνιές, αν δεν χωρούν όλα μαζί στον φούρνο από τον πρώτο γύρο.

Συναρμολόγηση και διακόσμηση

  • Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια και τη ζάχαρη άχνη σε μεσαία ταχύτητα. Σε περίπου 6΄ θα έχει αποκτήσει λευκό χρώμα και σφικτή υφή.
  • Καλύπτουμε το μπολ, για να μην ξεραθεί το μείγμα.
  • Διακοσμούμε τα κομμάτια του σπιτιού σύμφωνα με το σχήμα της φωτογραφίας ή όπως μας αρέσει βάζοντας το μείγμα σε ένα κορνέ με μικρό στόμιο.
  • Αφήνουμε τα διακοσμημένα κομμάτια να στεγνώσουν τελείως για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τα ενώσουμε, για να φτιάξουμε το μπισκοτόσπιτο.
  • Εδώ είναι το σημείο που θέλει την περισσότερη προσοχή, για να μη σπάσουν τα μπισκότα: θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο στόμιο στο κορνέ και θα το χρησιμοποιήσουμε ως «κόλλα» για να ενώσουμε τις άκρες των «τοίχων» του σπιτιού. Για να είναι σταθερά τα κομμάτια κατά την ένωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κούπες ως στήριγμα.
  • Όταν ενώσουμε και τους 4 τοίχους, αφήνουμε το σπίτι να στεγνώσει για λίγες ώρες πριν τοποθετήσουμε τη σκεπή. Εν τω μεταξύ, ενώνουμε με το μείγμα του κορνέ τα δύο κομμάτια της σκεπής και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
  • Όταν στεγνώσουν καλά «οι τοίχοι», κολλάμε τη σκεπή στο σπιτάκι και έτοιμο το μπισκοτόσπιτο.

Δεν ξεχνάμε το βασικότερο συστατικό της συνταγής: την υπομονή, αφού για να  κολλήσουν σωστά και σταθερά τα κομμάτια, χωρίς να καταρρεύσει το «οικοδόμημα», χρειάζεται λεπτοδουλειά και αρκετές ώρες, για να στεγνώσουν τα υλικά. Μια φορά τον χρόνο όμως κάνουμε τη συνταγή, χαλάλι και τα λίγα έξτρα βήματα. Καλές μας τζιντζεροκατασκευές και καλά Χριστούγεννα!