Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τα πώς και τα γιατί

ζευγάρι κρατάει θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες των τελευταίων χρόνων, διαπιστώνεται ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των ζευγαριών έχει μειωθεί κατακόρυφα και πολλές φορές περιορίζεται μόνο στην περίοδο των γόνιμων ημερών, γεγονός που από μόνο του δεν «αυξάνει» την πιθανότητα τεκνοποίησης.

Η οικονομική κρίση, το άγχος αλλά και το στρες  που επιβαρύνουν πολλά νέα ζευγάρια σήμερα, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και την αποχή από το σεξ, συντείνουν δραματικά στην εμφάνιση αυτών των κρουσμάτων υπογονιμότητας, η οποία είναι «μοιρασμένη» εξίσου και στα δύο φύλα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η ουσιαστική συμμετοχή και των δύο συντρόφων στο θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθηθεί.

Να τονίσω ότι το ζευγάρι δεν θα πρέπει να απογοητεύεται από τις πρώτες προσπάθειες τεκνοποίησης, γιατί σύμφωνα με τις έρευνες

χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος τακτικών, ελεύθερων σεξουαλικών επαφών για τη σύλληψη το ποσοστό επιτυχίας της οποίας είναι 20% ανά μήνα στο 20% κατά μήνα ή στο 70% μετά τουλάχιστον ένα έτος τακτικών επαφών.

Εάν παρόλη τη θεραπεία υπογονιμότητας δεν επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, τότε η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το επόμενο βήμα.

Πότε;

Όταν η γυναικεία γονιμότητα φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει πως όταν η γυναίκα έχει περάσει την ηλικία των 37 χρόνων, τότε είναι κατάλληλη η περίοδος για τη διαδικασία της εξωσωματικής. Μετά την ηλικία των 40 ετών μειώνονται πολύ οι δυνατότητες της γυναίκας να τεκνοποιήσει, λόγω των φτωχών ποιοτικά και ποσοτικά ωαρίων.

Τεχνική

Σήμερα η μέθοδος που επικρατεί είναι η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης (ICSI) ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου. Με τη μέθοδο αυτήν, επιλέγεται ένα σπερματοζωάριο ανάλογα με την μορφολογία και την κινητικότητά του και τοποθετείται μέσα στο κυτταρόπλασμα του ωαρίου. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια μικροσκοπίου που επιτρέπει μεγάλη μεγέθυνση.

Φάρµακα

Χορηγούνται ορμόνες για τη διέγερση των ωοθηκών, διάρκειας 2 περίπου εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων η γυναίκα παρακολουθείται ορμονικά και υπερηχογραφικά, για να διαπιστωθεί η ανταπόκριση των ωοθηκών, καθώς και φάρμακα για την αποφυγή της πρόωρης ωοθηλακιορρηξίας. Όταν τα περισσότερα ωοθυλάκια φτάσουν σε κατάλληλο μέγεθος (άνω των 18 χιλιοστών), τότε ακολουθεί η ωοληψία 8-10 ωαρίων, δηλαδή η λήψη των ωαρίων που ωρίμασαν στις ωοθήκες.

Οι πιθανότητες σύλληψης μπορεί να ανέλθουν έως και σε 40% (ένα κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να θεωρηθεί αξιόπιστο, πρέπει να έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 20%). Ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους, βασικότερη εκ των οποίων είναι η ηλικία της γυναίκας.. Οι ειδικοί εξηγούν ότι για μια γυναίκα 30 χρονών το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να είναι 40% αλλά οι πιθανότητες κύησης μετά τα 40 μειώνονται στο 3%.

Εξετάσεις

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

PREGNANT WOMAN

Η γυναίκα πρέπει να κάνει ορμονικό έλεγχο (FSH, LΗ, οιστραδιόλη,  αντιμυλλέριο ορμόνη, β-ανασταλδίνη κ.λπ.) την τρίτη ημέρα της περιόδου και υστεροσαλπιγγογραφία (ακτινογραφία του εσωτερικού της μήτρας) ανάμεσα στην 8η και 10η ημέρα του κύκλου.

Κατά την 21η με 22η ημέρα του κύκλου, γίνεται έλεγχος προγεστερόνης. Ακόμη, καλό είναι να έχει προηγηθεί μια μαστογραφία (αν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών), καθώς και ο κλασικός βιοχημικός έλεγχος (για την ηπατίτιδα Β, C, VDRL κ.λπ.), που είναι προαπαιτούμενος και για τον άνδρα.

Ο άνδρας πρέπει να κάνει σπερμοδιάγραμμα, που γίνεται μετά από σεξουαλική αποχή 2-3 ημερών. Η εξέταση αυτή αποκαλύπτει αν η ποσότητα και η κινητικότητα του σπέρματος είναι ικανοποιητικές και αν η μορφολογία των σπερματοζωαρίων είναι φυσιολογική. Εάν το σπερμοδιάγραμμα είναι παθολογικό, συνιστάται επανάληψη μετά από 15 ημέρες έως και 3 μήνες.

Οι απαραίτητοι κύκλοι

Απαιτούνται έως τέσσερις κύκλοι μέσα σε διάστημα ενός έτους. Όσον αφορά το σύνολο των κύκλων που μια γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει, δεν υπάρχει ένας προκαθορισμένος αριθμός. Εκτιμάται όμως ότι το 70-80% των γυναικών θα έχουν συλλάβει με επιτυχία μετά από 3-4 κύκλους.

Διάρκεια του κύκλου

Από την ημέρα που ξεκινά η φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών μέχρι την ωοληψία, απαιτούνται 10-14 ημέρες. Την ημέρα της ωοληψίας λαμβάνεται το σπέρμα του συντρόφου ενώ 2-3 ημέρες μετά την ωοληψία γίνεται η εμβρυομεταφορά.

Η εμβρυομεταφορά γίνεται χωρίς νάρκωση, με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα. Δέκα με δώδεκα ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, θα πρέπει η γυναίκα να κάνει τεστ κυήσεως.

Δεύτερος κύκλος;

Συνήθως μετά από 3-4 μήνες, ανάλογα με τα φάρμακα που έχουν ληφθεί για τη διέγερση των ωοθηκών.

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική;

Ο τρόπος του τοκετού εξαρτάται από το ιστορικό της γυναίκας και την πορεία της κύησης. Πάντως η καισαρική προτιμάται στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων υγείας που μπορεί να συνδέονται με τη μεγαλύτερη ηλικία της γυναίκας που υποβάλλεται σε εξωσωματική.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Leave a comment header

Ευχομαι ότι καλύτερο σε όλα τα ζευγάρια και με ένα μωράκι γρήγορα στην αγκαλιά τους!

Μακάρι πραγματικά όσοι και όσες θέλουν να γίνουν γονείς να το καταφέρουν..

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!