Farther & Daughter

Λένε πως είναι ο πιο ισχυρός δεσμός που υπάρχει, όπως άλλωστε για τη σχέση μητέρας-γιου. Παρ’ ότι έχουν γίνει γενικά πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν πως οι οικογενειακές σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι λέει η επιστήμη συγκεκριμένα για την ιδιαίτερη σχέση μπαμπά και κόρης και πώς τα γερά της θεμέλια μπορούν να διαμορφώσουν την ενήλικη ζωή του κοριτσιού.

 

Τι λένε οι ειδικοί για τη σχέση αυτή;

 

-Οι γεροί δεσμοί μπαμπά-κόρης μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα στρες της δεύτερης. Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα έρευνας1 φάνηκε πως στις περιπτώσεις θερμών σχέσεων μεταξύ πατέρα και κόρης, τα επίπεδα κορτιζόλης (γνωστής και ορμόνης του στρες) έπεφταν σημαντικά στο κορίτσι, βοηθώντας το να κατευνάζει την υπεραντιδραστικότητά του απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις όσο μεγαλώνει αλλά και κατά την ενήλικη ζωή του. Αντίθετα, στις περιπτώσεις όπου υπήρχαν προβλήματα στη σχέση πατέρα-κόρης, εμφανίστηκαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες.

-Η ίδια έρευνα έδειξε πως οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ πατέρα και κόρης μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στη διαμόρφωση των φιλικών σχέσεων της δεύτερης στην παιδική και ενήλικη ζωή της. Όταν η σχέση αυτή διαθέτει στοργή, επηρεάζεται η κοινωνική νόηση της κόρης με τέτοιο τρόπο, ώστε στις συζητήσεις της για κοινωνικά προβλήματα με συνομηλίκους, η γυναίκα δεν έχει την τάση να εστιάζει στις παραμέτρους του προβλήματος που δεν μπορούν να ελεγχθούν ή να προβλεφθούν2. Αντίθετα, οι νεαρές γυναίκες που αναφέρουν ότι είχαν αρνητικές σχέσεις με τον πατέρα τους, είναι πολύ πιθανό να ερμηνεύουν μία συγκεκριμένη κοινωνικά στρεσογόνο κατάσταση ως πρωτόγνωρη, ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη και να παρουσιάζουν απέναντί της υπεραντιδραστικότητα με αυξημένα ποσοστά στρες. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, οι μπαμπάδες που αλληλεπιδρούν με την κόρη τους με όρους απόρριψης, χάους ή εξαναγκασμού, φάνηκε πως ίσως οδηγούν την κόρη σε συναισθηματική και γνωσιακή απορρύθμιση αργότερα στη ζωή της.

-Μία υγιής σχέση πατέρα-κόρης βάζει επίσης τα θεμέλια για μία καλή εικόνα της νεαρής γυναίκας απέναντι στον εαυτό της και το σώμα της3.  Μία πατρική φιγούρα που είναι παρούσα και δείχνει αγάπη, εμπιστοσύνη και στήριξη, βοηθά την κόρη να έχει θετική οπτική για την εμφάνισή της. Αντίθετα, οι μπαμπάδες που τείνουν να ασκούν κριτική στην εικόνα ή τις ικανότητες της κόρης τους, αυξάνουν τις πιθανότητες για μία αρνητική αντίληψη του σώματος του παιδιού και μπορούν να δημιουργήσουν «γόνιμο έδαφος» για  διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία κ.λπ.).

-Η τρυφερή σχέση πατέρα-κόρης που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική στήριξη και συνέπεια, συνδέεται με ισχυρή αφοσίωση στον μετέπειτα ρόλο του κοριτσιού ως μητέρας4.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

school lunch

-Η ποιότητα της αφοσίωσης του πατέρα στη σχέση με την κόρη του μπορεί να χρησιμεύσει ως «σήμα» που συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες να αναζητήσει η κόρη μετέπειτα έναν συντρόφου που θα επιδείξει τον ίδιο βαθμό πατρικής αφοσίωσης5.

-Οι υγιείς ερωτικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή του κοριτσιού είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα που αφορούν τη σχέση μπαμπά-κόρης. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως τα κορίτσια που απολαμβάνουν μία καλή σχέση με τον πατέρα τους έχουν πιο υγιείς, χαρούμενες και διαρκείς σχέσεις με τους άντρες αργότερα. Σύμφωνα με έρευνα του 2010 τα κορίτσια που δεν ένιωθαν συναισθηματικά κοντά στον πατέρα τους, έτειναν να έχουν πολύ συχνή σεξουαλική δραστηριότητα στην εφηβεία, προσπαθώντας να καλύψουν το κενό που δημιουργούσε η έλλειψη εγγύτητας και τρυφερότητας6.

-Οι καλές σχολικές επιδόσεις και η επαγγελματική επιτυχία επίσης φαίνεται να συνδέονται με εγκάρδιες σχέσεις του άνδρα γονέα με τον κόρη του. Σε πρόσφατη αμερικανική απογραφή φάνηκε πως τα κορίτσια που είχαν σχέσεις στοργής με τον πατέρα τους, είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν Α7.

Φυσικά, σε ένα τόσο σύνθετο θέμα δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν τελεσίδικες απαντήσεις. Η σχέση κόρης και μπαμπά συνεχίζει να «ζυμώνεται» και να εξελίσσεται και οι έρευνες εμπλουτίζονται διαρκώς με νέα ευρήματα, για να διαφωτίσουν αυτή την τόσο σημαντική και καθοριστική σχέση και τους σημαντικούς «καρπούς» που μπορεί να αποδώσει τώρα και στο μέλλον, αν βασίζεται στα σωστά θεμέλια.

 

 

  1. The Father-Daughter Dance: The Relationship between Father-Daughter Relationship Quality and Daughters’ Stress Response, Jennifer Byrd-Craven, Brandon J Auer, Douglas A Granger, Amber R Massey, Published in final edited form as: J Fam Psychol. 2011 Dec 19;26(1):87–94. doi: 1037/a0026588, National Library of Medicine USA.
  2. Dickerson & Kemeny, 2004
  3. Scheffler, T. S. & Naus, P. J. (1999). The relationship between fatherly affirmation and a woman’s self-esteem, fear of intimacy, comfort with womanhood and comfort with sexuality. The Canadian Journal of Human Sexuality, Vol. 8(1), 39–45.
  4. MacDonald, 1992.
  5. Flinn, 1988.
  6. Father-Daughter Relationship Quality as a Predictor of Sexual Activity in Adolescent Women, Justin T. Koon
  7. Sarkadi, A., Kristiansson, R., Oberklaid, F., & Bremberg, S. (2008). Fathers’ involvement and children’s developmental outcomes: a systematic review of longitudinal studies. Acta Paediatrica, 97(2), 153-158.