breakfast table with eggs and salad

Αβγά α λα γαλλικά, α λα ισπανικά ή α λα αγγλικά; Επιλέξτε τη συνταγή που ταιριάζει στα γούστα σας και, αυτό το σαββατοκύριακο, απολαύστε ένα οικογενειακό egg breakfast με αέρα ευρωπαϊκό.

 

Κροκ μαντάμ από το Παρίσι στο τραπέζι σας   

Υλικά

  • 1/2 κούπα γάλα
  • 5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 4 χοντρές φέτες ψωμί
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 4 λεπτές φέτες γραβιέρα και 1 κούπα τριμμένη
  • 4 λεπτές φέτες ζαμπόν
  • 2 αβγά

Εκτέλεση

  • Ξεκινάτε από την μπεσαμέλ. Χρειάζεστε δύο κατσαρόλες. Ζεσταίνετε τη μία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και την άλλη σε μέτρια φωτιά. Στην κατσαρόλα με τη μέτρια προς χαμηλή φωτιά ρίχνετε το γάλα και το αφήνετε να ζεσταθεί. Στην άλλη, ρίχνετε 2 κ.σ. βούτυρο, το αφήνετε να λιώσε και να αρχίσει να κοχλάζει και ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ καλά, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2΄προσέχοντας να μη χρυσαφίσει ο χυλός με το αλεύρι. Προσθέτετε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα λείο, παχύρρευστο μείγμα. Προσθέτετε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την παρμεζάνα. Ανακατεύετε μια ακόμη φορά και αποσύρετε από τη φωτιά.
  • Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Καλύπτετε και τις 4 φέτες ψωμί με 2 κ.σ. βούτυρο και τις βάζετε στο τηγάνι με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω. Όσο τηγανίζονται, ρίχνετε 2 κ.σ. μουστάρδα και στις 4 φέτες (1 κ μουστάρδα ανά 2 φέτες). Βάζετε τις φέτες γραβιέρα πάνω από τη μουστάρδα και τοποθετείτε ως topping τις φέτες με το ζαμπόν. Αφήνετε τα ψωμάκια λίγο ακόμα στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (τσεκάροντάς τα ανά δύο λεπτά).
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο. Βάζετε τις 4 φέτες ψωμί τη μία πάνω στην άλλη (η πλευρά με τη μουστάρδα, τη γραβιέρα και το ζαμπόν από πάνω) και τις τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Απλώνετε την μπεσαμέλ πάνω από κάθε φέτα και από πάνω ρίχνετε τη μισή από την κούπα με την τριμμένη γραβιέρα.
  • Βάζετε το αντικολλητικό χαρτί στη σχάρα του φούρνου και ψήνετε στο γκριλ για περίπου 4-6΄ (μέχρι να ψηθεί η μπεσαμέλ και να λιώσει το έξτρα τυρί).
  • Όσο ψήνεται το σάντουιτς, ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και το αφήνετε να λιώσει σε δυνατή φωτιά. Σπάτε τα αβγά διατηρώντας το σχήμα του κρόκου και τα τηγανίζετε τόσο ώστε να μείνει ρευστός μέσα ο κρόκος.
  • Αφαιρείτε το σάντουιτς απ’ τον φούρνο και τον τοποθετείτε σε ένα μεγάλο πιάτο. Γαρνίρετε με τα αβγά στην κορυφή.

 

Ομελέτα ισπανική (τορτίγια)…Vamos!

Υλικά

  • 6 μεγάλα αβγά
  • 3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε παχιές φέτες
  • 1 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Φρέσκος μαϊντανός για το γαρνίρισμα

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Father and son

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάτε τα αβγά με ¾ κ.γ. αλάτι. Το αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τις πατάτες με ¼ κ.γ. αλάτι.
  • Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε τις πατάτες και τηγανίζετε για 10-12΄ αναποδογυρίζοντάς τες κάθε τόσο. Τις βγάζετε από τη φωτιά όταν μαλακώσουν χωρίς να διαλύονται. Με μια τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρετε πίσω στο μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτετε το κρεμμύδι στο τηγάνι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Με την ίδια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε και το κρεμμύδι στο μπολ με τις πατάτες. Όταν κρυώσουν αρκετά πατάτες και κρεμμύδι, ρίχνετε μέσα τα αβγά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αφήνετε στο τηγάνι μόνο δύο κ.γ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε για 1΄. Προσθέτετε το μείγμα αβγά-πατάτα στο τηγάνι απλώνοντάς το να γίνει λείο και τηγανίζετε για 7΄ μέχρι να ροδίσει η ισπανική ομελέτα και να ξεκολλούν οι άκρες.
  • Ξεκολλάτε τις άκρες με μία σπάτουλα. Καλύπτετε το τηγάνι με ένα πιάτο και αναποδογυρίζετε προσεκτικά μέσα στο πιάτο την ισπανική ομελέτα. Βάζετε ξανά την ομελέτα στο τηγάνι και την ψήνετε για ακόμα 3΄μέχρι να ροδίσει και η κάτω πλευρά.
  • Σερβίρετε γαρνίροντας με τον μαϊντανό.

 

Αβγά και φασόλια, please!

Υλικά

  • 4 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κλωναράκι θυμάρι (δεμένο με σπάγκο)
  • 400 γρ. ντομάτες σε μικρά καρέ
  • 800 γρ. λευκά φασόλια βρασμένα (με το νερό όπου έβρασαν) ή έτοιμα σε 2 κονσέρβες
  • 4 αβγά
  • Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός

 

 

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180Ο C. Βάζετε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ψήνετε για 45΄-60΄ μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 10-15΄ προσθέτοντας την πάπρικα, το θυμάρι, τις ντομάτες και τα βρασμένα φασόλια (με το νερό τους ή με το υγρό της κονσέρβας) και ανακατεύετε καλά. Σοτάρετε για 15΄ή μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά αφαιρείτε το κλωναράκι με το θυμάρι.
  • Τηγανίζετε τα αβγά και σερβίρετε μαζί με τις πατάτες και τα φασόλια γαρνίροντας με μαϊντανό.

Ποιο ευρωπαϊκό πρωινό με αβγά λαχταρά ο δικός σας ουρανίσκος;