kid reading at library

Πόσα οφέλη χωρούν σε λίγα ράφια; Στην περίπτωση της βιβλιοθήκης πολλά. Γι’ αυτό και τα παιδιά κάθε οικογένειας έχουν πολλά να κερδίσουν από μία γωνιά με βιβλία σε κάποια γωνιά του σπιτιού που θα τα συντροφεύει από τη νηπιακή κιόλας ηλικία (με παραμυθάκια) ως την εφηβεία και την ενηλικίωση (με τα πιο ώριμα αναγνώσματα). Και τα οφέλη αυτά θα είναι σπουδαία κληρονομιά για ολόκληρη τη ζωή τους.

Τι προσφέρει μία βιβλιοθήκη στο σπίτι;

  • Ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων: Διαβάζοντας βιβλία, τα παιδιά διευρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το λεξιλόγιό τους και βελτιώνουν την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής. Και τα δύο, είναι σημαντικά εφόδια για την εκπαίδευση του παιδιού στο σχολείο αλλά και αργότερα για τη ζωή του, συνολικά. Όταν μάλιστα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν στον δικό τους ρυθμό και χρόνο τα βιβλία που υπάρχουν πάντα διαθέσιμα στο σπίτι, αυτές οι δεξιότητες ενισχύονται περισσότερο.
  • Τροφή της φαντασίας: Διευρύνοντας τον κόσμο των παιδιών, τα βιβλία θρέφουν τη φαντασία τους διεγείροντας τις αισθήσεις τους και τα κάνουν πιο δημιουργικά.
  • Καλλιέργεια σκέψης: τα βιβλία απαιτούν από τα παιδιά αυθεντική, γνήσια, προσωπική σκέψη και έτσι επεκτείνουν τα όρια της συνείδησής τους.
  • Κριτική ικανότητα: «τι πραγματεύεται το βιβλίο που διάβασα;» «τι εννοεί εδώ ο συγγραφέας;» «υπάρχει ηθικό δίδαγμα και αν ναι, ποιο είναι;». Αυτές είναι απαντήσεις που θα πρέπει να δώσει μόνος του κάθε αναγνώστης και έτσι το παιδί, όσο πιο πολύ διαβάζει, εκπαιδεύεται στην ικανότητα να αξιολογεί μόνο του, χωρίς βοήθεια.
  • Καλύτερη συγκέντρωση: για να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν την πλοκή μιας μυθοπλασίας ή να συγκρατήσουν τις πληροφορίες ενός μη λογοτεχνικού βιβλίου, τα παιδιά χρειάζεται να δώσουν το 100% της αφοσίωσής τους και έτσι μαθαίνουν την αξία και το όφελος του να συγκεντρώνεσαι χωρίς περισπασμούς.
  • Πρόβα για την ίδια τη ζωή: ένα παιδί που βιώνει μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου μία εικονική κατάσταση, παίρνει μία πρόγευση του πώς είναι αυτή η κατάσταση στην πραγματική ζωή και έτσι αυξάνει την ωριμότητα και την ετοιμότητά του.
  • Αίσθηση αλληλεγγύης και κατανόησης: κατανοώντας τα δράματα των ηρώων, οι αναγνώστες συμπάσχουν μαζί τους και μαθαίνουν να δείχνουν συμπόνια στον συνάνθρωπο και να συνδέονται μαζί του.
  • Ούτε όλα άσπρο ούτε όλα μαύρο: τα βιβλία μαθαίνουν στα παιδιά πως πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι απόλυτα και πως υπάρχουν παραπάνω από ένας τρόποι να δει κανείς τον κόσμο.
  • Οικουμενικές ηθικές αξίες: το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο, το καλό και το κακό, όλα τα δίπολα που θα συναντήσει αργότερα το παιδί στη ζωή του είναι μπροστά του στις σελίδες των βιβλίων, για να του δώσουν από νωρίς μία «πυξίδα ηθικής» και ένα προσωπικό σύστημα αξιών.
  • Ηρεμία & καλύτερη συμπεριφορά: καθώς το διάβασμα λειτουργεί αγχολυτικά, τα παιδιά που στρεσάρονται μπορούν να πιάσουν ένα βιβλίο απ’ τη βιβλιοθήκη του σπιτιού, να ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους, να αποσυμπιεστούν και να ανακουφιστούν εκτονώνοντας ενδεχομένως και τυχόν επιθετικότητά τους.
  • Τέλος στη μοναξιά: τα βιβλία προσφέρουν μοναδική συντροφιά, κάνοντας το παιδί να μη νιώθει μόνο.
  • «Άνοιγμα» σε νέους πολιτισμικούς κόσμους: μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων τα παιδιά μαθαίνουν για άλλους πολιτισμούς και εξασκούνται στο να μπορούν να επικοινωνούν με άλλους λαούς.
  • Δημιουργία κοινών σημείων αναφοράς: όταν από την ίδια βιβλιοθήκη του σπιτιού διάβασαν το ίδιο κλασικό βιβλίο ο παππούς, τα παιδιά του και τα εγγόνια του, δημιουργείται ένα πλαίσιο σύνδεσης των μελών της οικογένειας, ένας κοινός κώδικας που ενισχύει το δέσιμό τους.
  • Ενίσχυση δεσμών με τους γονείς: ο δεσμός αυτός ενισχύεται και όταν οι γονείς διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους είτε ο καθένας ξεχωριστά είτε όταν οι γονείς αφηγούνται στα μικρά παιδιά τις ιστορίες των βιβλίων, ανακαλύπτοντας έτσι την προσωπικότητά τους, μέσα από τις αντιδράσεις τους.  

Και βέβαια, μην παραλείψουμε το προφανές:

Τα βιβλία είναι γνώση! Παρέχουν όχι μόνο άπειρες αλλά και σε βάθος πληροφορίες και εμπειρίες. Μας διδάσκουν ιστορία, τέχνες, φύση, θρησκεία, μαθηματικά, επιστήμες, τεχνολογία… Όλα όσα υπάρχουν στον κόσμο και ακόμη παραπάνω τα μαθαίνουμε και τα κατανοούμε μέσα από τα βιβλία.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Family having good time together

Βοηθήστε και εσείς τα παιδιά να ανακαλύψουν τα οφέλη που έχει να προσφέρει η βιβλιοθήκη στο σπίτι και θα τους έχετε κάνει ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής.