little girl watching tv

Η χρήση της τηλεόρασης ως μέσο ενασχόλησης των παιδιών είναι πολλές φορές φυσιολογική για τους γονείς. Ωστόσο η εκτενής παρακολούθηση τηλεόραση, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, έχει κάποιες επιπτώσεις, όπως η παχυσαρκία, η διαταραχή ύπνου, τα προβλήματα συμπεριφοράς και η μειωμένη επίδοση στο σχολείο.1

Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω προβλήματα που δημιουργεί η τηλεόραση στα παιδιά υπάρχουν ορισμένοι «κανόνες» ή τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε την επόμενη φορά που το παιδάκι σας ζητήσει να δει τηλεόραση για πολλές ώρες. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η ελεγχόμενη παρακολούθηση ποιοτικών προγραμμάτων και με περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι επιθυμητή και ωφέλιμη για τα παιδιά.

1. Τι είναι αυτός ο ήχος που ακούγεται στο παρασκήνιο; Η τηλεόραση!

Είναι μια από τις συνήθειες που έχει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια στο σπίτι της: αναμμένη τηλεόραση στο δωμάτιο, χωρίς απαραίτητα να παρακολουθεί κάποιος… ή έτσι νομίζουμε.

Είναι πολύ εύκολο για ένα παιδάκι να χάνει τα γεγονότα που συμβαίνουν στον χώρο του και να απορροφάται από την ανοιχτή τηλεόραση που παίζει στο δωμάτιο τηλεοπτικά προγράμματα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για παιδιά.

Επιθυμητό και ωφέλιμο είναι την επόμενη φορά που θα θέλετε να ανάψετε την τηλεόραση, να το ξανασκεφτείτε και να ανοίξετε αντ’ αυτής το ραδιόφωνο ώστε να ακούσετε όλοι μαζί μουσική ή κάποια εκπομπή.

2. Ο ήχος της τηλεόρασης ΔΕΝ είναι νανούρισμα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids back to school

Ένα φαινόμενο που είναι αρκετά διαδεδομένο είναι να χρησιμοποιείται η τηλεόραση ως μέσο «νανουρίσματος» στα παιδιά. Σε ένα πείραμα2 που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, το 36% των τρίχρονων ως πεντάχρονων παιδιών είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους και το ένα τρίτο από αυτό το ποσοστό αποκοιμόταν με την τηλεόραση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα παιδιά που έπεφταν για ύπνο με την τηλεόραση ανοιχτή, κοιμόντουσαν περισσότερη ώρα αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι το βράδυ, όπως πρέπει για να ξεκουραστεί σωστά το παιδί. Μέσα από αυτό το πείραμα, γίνεται αντιληπτό πως η τηλεόραση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στον ύπνο των παιδιών και όχι νανούρισμα. Πόσο μάλλον η τοποθέτησή της σε ένα παιδικό δωμάτιο.

3. Η παρακολούθηση προγραμμάτων είναι καλύτερη με παρέα.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης από τα παιδιά δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μία ώρα, όταν αναφερόμαστε σε ηλικίες 2-4 ετών2. Το περιεχόμενο φυσικά αυτής της ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιορίζεται σε «προγράμματα υψηλής ποιότητας» που έχουν να προσφέρουν κάτι στο παιδί, όπως ντοκιμαντέρ ή μουσικά προγράμματα. Αναφέρεται πως τα παιδιά που παρακολουθούν τέτοιου είδους προγράμματα μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα και με μεγαλύτερη προθυμία3. Επίσης, όταν τα παιδιά κάνουν κάποια ενασχόληση με τη βοήθεια/ παρέα ενός γονέα είναι πολύ πιο ανοιχτά στη μάθηση και την εκπαίδευση. Και από την άλλη, είναι πολύ πιο εύκολο για τον γονέα να ελέγχει και να καθορίζει τα πράγματα με τα οποία ασχολείται ή βλέπει το παιδί, όταν είναι παρών.

4. Τηλεόραση… ή μήπως κάποια άλλη ασχολία;

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να ασχολείται συνεχώς ένας γονιός με το παιδί του, ειδικά αν είναι εργαζόμενος, και σίγουρα θα πρέπει να διαθέτει πολύ χρόνο για να παίζει με το παιδάκι του. Γι’ αυτό, η τηλεόραση αποτελεί μια εύκολη, γρήγορη λύση. Είναι όμως επιθυμητό να προσφέρουμε στο παιδί εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης που δεν περιλαμβάνουν την παρακολούθηση τηλεόραση. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να έχετε την πλήρη εποπτεία του παιδιού όλη την ώρα, εξαιτίας οικιακών εργασιών, σκεφτείτε ως εναλλακτική το ραδιόφωνο. Επειδή, ο χρόνος σας είναι ελάχιστος και πολύτιμος, όσο καταφέρνετε να περνάτε μαζί και να κάνετε δραστηριότητες, ξεχάστε την τηλεόραση και περάστε μαζί ποιοτικό χρόνο, χωρίς τη βοή και τον θόρυβο που προκαλεί η τηλεόραση4.

Στην εποχή που ζούμε, είναι πολύ δύσκολο να αποκλείσουμε πλήρως τα παιδιά από την τηλεόραση. Αυτό που μπορούμε, όμως, να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο έκθεσης και παρακολούθησης και να φιλτράρουμε το περιεχόμενο που κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών και τα απορροφά. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να βάζουμε όρια, να γινόμαστε δημιουργικοί και να προφυλάσσουμε τα παιδιά μας από όλα αυτά που δεν γνωρίζουν. Και όπως τα πάντα με τα παιδιά, και αυτό θέλει υπομονή!

ΠΗΓΕΣ

  1. https://www.verywellfamily.com/how-to-limit-your-childs-tv-time-1094768
  2. https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/oikogeneia-kai-paidi/vrefos/7097-ta-paidia-prosxolikis-ilikias-pou-vlepoun-tileorasi-koimoyntai.html
  3. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170103103032.htm
  4. https://childdevelopmentinfo.com/child-activities/television-and-academic-performance-how-to-develop-good-tv-habits-in-children/#gs.eyrfko