pregnant lady with surgical mask on her tummy

Και πάνω που λες τι ωραία «είμαι έγκυος», να μοιραστείς τη χαρά σου, τις αγωνίες, τα συναισθήματα που περικλείουν αυτή την τόσο σημαντική περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας …. έρχονται οι συνθήκες που επιβάλλει ο Κορωνοϊός. Κλεισούρα άνευ προηγουμένου στο σπίτι, αρκετή μοναξιά προκειμένου να παραμείνεις ασφαλής και έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα προσαρμογής σε μια νέα συνήθεια (που μετράει πλέον μήνες), σε έναν νέο τρόπο ζωής, γυρίζεις τη σελίδα σε μέρες χωρίς δραστηριότητα, μακριά από αγαπημένους σου ανθρώπους και με κάτι μοναδικό να σκιρτάει μέσα σου για το οποίο θες να είσαι η καλύτερη εκδοχή σου, για να του δώσεις ό,τι περισσότερο μπορείς. Και κάπου εκεί έρχεται η δυσκολία μέσα σε αυτή τη νέα συγκυρία να διατηρήσεις το κέφι, την ενέργειά σου θετική και να έχεις όσο μεγαλύτερη δημιουργικότητα μπορείς, προκειμένου να ξεπεράσεις κάθε δυσκολία που προκύπτει από αυτή τη νέα πραγματικότητα, όπου η λέξη «κρούσμα» ακούγεται περισσότερο από κάθε άλλη που έχεις συνηθίσει να ακούς εδώ και καιρό.

Να λοιπόν μερικές ιδέες για να περάσεις ποιοτικό οικογενειακό χρόνο με το μωρό σου που αναμφίβολα θα φτιάξουν το κέφι όχι μόνο το δικό σου αλλά και του συντρόφου σου.
Άκουσε μουσική, καθώς παρέχει ψυχολογικά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη μητέρα και συνακόλουθα για το έμβρυο, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης (Chang, Chen & Huang, 2008).
Διάβασε παραμύθια εναλλάξ με τον πατέρα του μωρού, ώστε να αναπτύξετε  επικοινωνία με το μωρό. Μπορείς ακόμα να γράψεις το δικό σου παραμύθι με πρωταγωνιστή το παιδί σου και να το φυλάξεις να του το διαβάσεις όταν μεγαλώσει.
Τραγούδησέ του μιας και η φωνή της μητέρας λέγεται ότι είναι η αγαπημένη του. Υπάρχουν όμορφα έντεχνα παιδικά τραγούδια που μπορείς να μάθεις και να λες στο μικρό σου εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριο των τραγουδιών που διαθέτεις.
Ανταποκρίσου στις κινήσεις του εμβρύου κάνοντας με τα δάχτυλά σου παιχνίδια στην περιοχή της κοιλιάς, για να αναπτύξεις ένα δέσιμο με το παιδί πριν ακόμα γεννηθεί.
Κάθισε σε μια κουνιστή καρέκλα και λικνίσου ή χρησιμοποίησε μια μπάλα Pilates κάνοντας κινήσεις που ενδείκνυνται για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Οραματίσου ότι βρίσκεσαι σε ένα αγαπημένο μέρος, φανταστικό ή πραγματικό, και ότι μιλάς στο μωρό σου, το αγκαλιάζεις και μοιράζεσαι μαζί του όμορφες στιγμές.
Μπορεί οι συνθήκες να είναι πρωτόγνωρες, αλλά συνάμα ο χρόνος που μπορείς να περάσεις όμορφα με το μωρό είναι ένα μοναδικό δώρο που μπορεί να δώσει μια αισιόδοξη πινελιά στην καθημερινότητα μιας εγκύου.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman hugs her baby

Βιβλιογραφικές αναφορές:
Chang, M. Y., Chen, C. H. & Huang, K. F. (2008). Effects of music therapy on psychological health of women during pregnancy. Journal of clinical nursing, 17(19), 2580-2587.