baby massage

Οι μπαμπάδες πλέον εκδηλώνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών. Εκείνη η εικόνα του αγχωμένου, φοβισμένου πατέρα που δεν ξέρει πώς να κρατήσει το μωρό και προτιμά να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί του όταν αυτό φτάσει σε μια ηλικία που θα «μπορούν να παίξουν», αποτελεί την εξαίρεση, παρά τον κανόνα.

Εάν είστε «φρέσκος» μπαμπάς, ακούστε την επιθυμία σας να συμμετέχετε από την αρχή στη φροντίδα του νέου μέλους και ζητήστε να μάθετε πώς να φροντίσετε το μωρό σας. Σίγουρα στο περιβάλλον σας υπάρχουν άνθρωποι που θα χαρούν να σας καθοδηγήσουν και να σας υποστηρίξουν. Αν η σύντροφος σας παραπονιέται για τον τρόπο που κάνετε κάποια πράγματα, δοκιμάστε να της ζητήσετε να σας δείξει πώς το κάνει εκείνη και ευχαριστήστε την. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευαισθητοποιημένη στάση των μπαμπάδων προς τη φροντίδα των παιδιών οδηγεί σε ασφαλή δεσμό και ότι μια ζεστή, σχέση, με εκτίμηση ανάμεσα στους συντρόφους υποστηρίζει τη μετέπειτα εμπλοκή των μπαμπάδων στη ζωή του παιδιού.

Αν γίνατε πρόσφατα γονιός, οι πιθανότητες να έχετε ψάξει για τρόπους που μπορούν οι πατέρες να δεθούν με το νέο μέλος της οικογένειας είναι πολλές. Ίσως βρήκατε ότι η ώρα του μπάνιου, η αλλαγή της πάνας, η επαφή δέρμα με δέρμα, και το μασάζ,  φυσικά, είναι μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι.

Το βρεφικό μασάζ αποτελεί μια πανάρχαια τεχνική που μπορεί να σας συνδέσει βαθιά με το μωρό σας και σας βοηθά να κατανοήσετε τους τρόπους που επικοινωνεί μαζί σας, ώστε να ανταποκριθείτε με αγάπη και σεβασμό. Μπορεί να σας ενδυναμώσει ως γονιό και να σας κάνει να αισθανθείτε ότι ξέρετε ακριβώς πώς να καλύψετε τις μοναδικές ανάγκες του μωρού σας.

Ίσως έχετε ακούσει για την ορμόνη της αγάπης την ωκυτοκίνη, γνωστή για τον σημαντικό της ρόλο στη χαλάρωση και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού παράγονται τεράστιες ποσότητες αυτής της ορμόνης, μα τα καλά νέα για τους μπαμπάδες είναι ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στην παραγωγή της ωκυτοκίνης ακόμα και με το απαλό άγγιγμα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

BABY TAKING MASSAGE FROM ITS MOM

Το μασάζ περιλαμβάνει ήπιες κινήσεις σε όλο το σώμα, χρήση μαλακτικού λαδιού και κάθε στοιχείο εκδήλωσης της συναισθηματικής σας διαθεσιμότητας, όπως αδιάκοπη οπτική και δερματική επαφή ανάμεσα σε εσάς και το μωρό, τη μυρωδιά σας και τις πρώτες σας «συνομιλίες».

Όταν το μωρό σας είναι ξαπλωμένο στην αγκαλιά σας ή κοντά σας και είναι χαλαρό και ξύπνιο, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για λίγο μασάζ. Το μωρό σας μπορεί να αναγνωρίσει την οικεία μυρωδιά και τη φιγούρα του μπαμπά του. Απαλά ζεστάνετε το λάδι στα χέρια σας και απευθυνθείτε στο μωρό σας λέγοντας: «θα ήθελες να σου κάνω μασάζ»; Ανταποκρινόμενοι στα θετικά σημάδια επικοινωνίας του (παραμένει χαλαρό, ανοίγει τα μάτια, σας γελάει) ακουμπήστε απαλά τα χέρια σας στο δέρμα του μωρού.

Τότε δημιουργείται μια μαγική σύνδεση για όσο είστε άνετοι και οι δύο με τη διαδικασία. Ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες -γνωστές ως ορμόνες της ευτυχίας – παράγονται σε εσάς και το μωρό σας ενισχύοντας τη σύνδεσή σας και τη διάθεσή σας να φροντίζετε το μωρό σας.

Λίγες οδηγίες:

Στην αρχή μπορείτε να ξεκινήσετε τοποθετώντας απλώς τα χέρια σας στα πόδια ή στην πλατούλα του μωρού σας. Συγκεντρωθείτε στην αίσθηση της σύνδεσης ανάμεσα σας. Όταν αυτό σας είναι πιο οικείο, μπορείτε να συνεχίσετε με απαλές κινήσεις στα πόδια. Μπορεί να σκεφτείτε ότι ακουμπάτε πολύ δυνατά, ότι τα χέρια σας είναι μεγάλα ή σκληρά για το μωρό, ή ότι είστε πολύ άπειρος για κάτι τέτοιο. Σχεδόν όλοι οι μπαμπάδες είναι λίγο αδέξιοι τις πρώτες φορές. Να θυμάστε ότι οι κινήσεις είναι καλό να είναι απαλές και αργές. Καθώς παρατηρείτε το μωρό σας, θα καταλάβετε ότι αυτό σας δίνει το ρυθμό. Καθώς ο χρόνος περνάει και το μωρό σας συνηθίζει, ίσως να θέλετε να αυξήσετε τον χρόνο του μασάζ και να προσθέσετε κινήσεις και σε άλλα μέρη του σώματος, αναπτύσσοντας έτσι τη δική σας μοναδική σειρά κινήσεων για μασάζ.

Το μασάζ αποτελεί μια ποιοτική και ωφέλιμη εμπειρία τόσο για τον μπαμπά όσο και για το παιδί. Το μωρό μαθαίνει το απαλό και γεμάτο αγάπη άγγιγμα του μπαμπά και τον αναγνωρίζει ως πρόσωπο εμπιστοσύνης που θα το βοηθήσει με τις φυσικές και τις συναισθηματικές του ανάγκες. Ο μπαμπάς, που αναγνωρίζει αυτές τις ποιότητες στον εαυτό του, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας του μασάζ, γεμίζει με αυτοπεποίθηση, ενδυναμώνεται ως γονέας και συνδέεται συναισθηματικά με το μωρό του.

Βιβλιογραφία:

  1. Leboyer, F. (1994). Shantala: Τα τρυφερά χέρια. Θυμάρι.
  2. McClure, V. (2000). Infant Massage: A handbook for loving parents. Bantam Books.
  3. The International Association of Infant Massage. iaim.net